"Iš Krašto apsaugos ministerijos nuolat girdime, kad mūsų kariuomenė tampa vis profesionalesnė, tuo tarpu į Iraką yra siunčiami šauktiniai. Negi negalima iš 8 tūkstančių profesionalų karių rasti 43 žmones, tinkamus Irakui? Kodėl prireikė nepakankamai patyrusių šauktinių, vos tris mėnesius pasimokiusių Rukloje ir dar tiek pat ištarnavusių Lietuvoje? O gal jie pranašesni prieš profesionalus?" - retoriškai klausė A.Gricius antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

Pasak jo, Seimui svarstant, ar leisti Lietuvos kariams prisidėti prie taikos palaikymo Irake, apie tai, kad į Persijos įlanką bus siunčiami ir šauktiniai, nebuvo užsiminta.

Į tarptautinę taikos įvedimo Irake misiją, be profesinės tarnybos karių, pirmą kartą išsiųsta ir 20 pradinę privalomąją karo tarnybą atliekančių karių, kurie atrinkti savanoriškumo pagrindu - 3 iš Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono ir 17 iš Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Be to, rugpjūtį į NATO vadovaujamą taikos palaikymo misiją Serbijos ir Juodkalnijos Kosovo provincijoje išvyks maždaug 100 Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono karių, tarp kurių 43 bus šauktiniai. Anot A.Griciaus, prasidėjus Seimo rudens sesijai ir parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžiams, jis reikalausiąs KAM atstovų paaiškinti, kokiu principu buvo į Irakę išvykę kariai atrenkami ir kas nustatė profesionalų karių ir šauktinių proporciją.

Kaip BNS antradienį sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, siųsti savanoriškumo pagrindu atrinktus šauktinius į tarptautines misijas leidžia įstatymai, ir "kariniu aspektu čia nekyla problemų". "Seimo narys A.Gricius, rūpindamasis Lietuvos kariais, turi teisę kritikuoti, bet, manau, tai diskutuotinas dalykas. Šie šauktiniai atitarnavo jau devynis mėnesius, ir po misijos jie dažniausiai tampa liktiniais, profesinės tarnybos kariais", - sakė J.Kronkaitis.

J.Kronkaitis, praėjusią savaitę aplankęs Pietų Irake dislokuotus Algirdo bataliono karius, teigė, jog būrio seržantai jam gyrė šauktinių pasiruošimą ir pabrėžė, jog šauktiniai yra lygiaverčiai profesionalios tarnybos kariams.

Dar vykstant karo Irake veiksmams, kovo mėnesį Seimo sprendimu Lietuva prisidėjo prie JAV vadovaujamos koalicijos. Lietuvos Seimas yra priėmęs nutarimą, kad JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Persijos įlankos regione savanoriškumo pagrindais dalyvaus iki 130 Lietuvos karių. Tvirtindamas 2004 metų Lietuvos kariuomenės sudėtį Seimas yra nustatęs, kad kitąmet kariuomenėje tarnaus 8,1 tūkst. arba du trečdaliai karių profesionalų, gaunančių atlyginimą iš valstybės biudžeto, o 4,5 tūkst. - šauktinių.

Nuo birželio Pietų Irake Didžiosios Britanijos atsakomybės zonoje tarnauja 43 Lietuvos kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio (LDK) Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono bei 8 Lietuvos karo logistai. Jų užduotis - padėti palaikyti viešąją tvarką, patruliuoti, saugoti objektus, tarnyba kontrolės postuose. LDK Algirdo bataliono kariai misijoje Irake bus dar du mėnesius.

Praėjusią savaitę į misiją Irake išlydėti 45 Alytaus kunigaikštienės Birutės bataliono kariai Irake tarnaus jau šešis mėnesius.

Dabar užsienyje yra 270 Lietuvos taikdarių. Jie tarnauja šešiose misijose Irake, Afganistane, Kosove, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Makedonijoje. Vienas Lietuvos karininkas dirba ESBO stebėtoju Gruzijoje.