Matydami, kad natrio krovinio savininkui nepavyks susitvarkyti pavojingos cheminės medžiagos sandėliavimo pagal reikalavimus, aplinkosaugininkai Muitinės departamente sužinojo apie dvi bendroves, kurios turi sandėlius, tinkamus saugoti chemines medžiagas.

"Ketvirtadienį į mūsų posėdį neatvyko bendrovių, kurių sandėliai būtų tinkami saugoti chemines medžiagas, vadovai. Jie parašė atsakymą, kad, žinodami apie natrio krovinio savininko Stasio Dautarto nemokumą, nesutinka priimti natrio", - BNS sakė Vilniaus rajono aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Mykolas Bekasėnas. Todėl Vilniaus rajono aplinkos apsaugos agentūra nutarė natrio savininkui iki rugsėjo pabaigos pratęsti terminą sutvarkyti natrio saugojimą pagal reikalavimus.

M.Bakasėnas nesiryžo prognozuoti, kokių veiksmų bus imtasi, jei iki rugsėjo pabaigos natris nebus tinkamai sandėliuojamas. "Nežinia, ką reikės daryti, bijau pasakyti, neturime sprendimo", - sakė jis.

Natrio krovinio savininkas Stasys Dautartas jau dukart baustas, jam skirtos 600 ir 200 litų piniginės baudos. Viena bauda skirta už tai, kad S.Dautartas laiku nesutvarkė krovinio sandėliavimo pagal cheminių medžiagų saugojimui keliamus reikalavimus. Kita bauda jam skirta už natrio atgabenimą į Vilniaus rajono Pakryžės kaimelyje esančią cheminių medžiagų sandėliavimui nepritaikytą fermą.

Aplinkos apsaugos agentūros skirtas pinigines baudas cheminių medžiagų savininkas apskundė teismui, kuris trečiadienį posėdyje spręs, ar ši suma atitinka padarytą pažeidimą.

Aplinkosaugininkai S.Dautartui buvo nurodę iki birželio 10 dienos sutvarkyti natrio saugojimą pagal reikalavimus. Natrio savininkas taip pat galėjo surasti pirkėją kroviniui bei taip atsikratyti cheminės medžiagos. Tačiau S.Dautartui, kuris yra ėmęs paskolas iš banko bei įklimpo skolose, iki šiol nepavyksta atsikratyti natrio. Aplinkosaugininkų surašytas protokolas dėl privalomų nurodymų nevykdymo perduotas administraciniam teismui, kuris dar nepradėjo nagrinėti šios bylos.

Gegužės viduryje netoli Nemenčinės esančiame Pakryžės kaimelyje ugniagesiai, tikrindami nenaudojamas patalpas, aptiko daugiau nei 50 tonų aktyvaus metalo natrio. Natrio saugojimui keliami specialūs reikalavimai, nes esant visiškam metalo sąlyčiui su vandeniu jis sprogsta.

Vienoje iš apleistų patalpų buvo sukrautos 504 statinės, kai kurios iš šių 100 litrų talpos statinių buvo gerokai aprūdijusios. Ant sveikesnių dar buvo išlikusios etiketės, skelbiančios, jog statinėse išfasuotas dar Sovietų Sąjungoje 1991 metais pagamintas natris.

Vėliau išaiškėjo, kad natrio krovinį iš Rusijos į Lietuvą 1993 metais įvežė UAB "Joda". Vienas iš šios bendrovės akcininkų bei natrio savininkas yra S.Dautartas. Iš pradžių buvo tikimasi natrį parduoti į Šveicariją, tačiau to padaryti nepavyko, o savininkas, iš banko ėmęs paskolas, pinigų nebeturi. Natris yra aktyvus metalas, kuris naudojamas chemijos pramonėje, branduolinėje energetikoje kaip katalizatorius.