"Manau, svarbiausia žinia pasauliui, kad komitetas nenustatė, kad Lietuvos teritorijoje buvo pervežami ar Lietuvos teritorijoje buvo atvežti, išvežti CŽV sulaikyti asmenys, ar kad Lietuvos teritorijoje buvo CŽV kalėjimai", - BNS sakė V.Ušackas.

"Išvadose kalbama apie prielaidas, tačiau man svarbiausia išvada, ir svarbiausia žinia pasauliui, kad nėra faktų ir informacijos, kurie patvirtintų, kad Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas", - pridūrė ministras.

Dėl galimai Lietuvoje veikusio slapto CŽV kalėjimo tyrimą atlikęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas paskelbė nenustatęs, ar per valstybės teritoriją buvo pervežami ar į šalį buvo atvežti ar išvežti CŽV sulaikyti asmenys, tačiau pabrėžė, kad "sąlygos tokiam pervežimui buvo".

Seimo komitetas taip pat pranešė, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę, be to, minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, kurie siejami su CŽV.

Komitetas nustatė, kad VSD buvo gavęs partnerių prašymą įrengti patalpas Lietuvoje, tinkamas laikyti sulaikytajam asmeniui, ir tokios patalpos buvo įrengtos dvejose vietose.

Anot V.Ušacko, "visapusiškas ir išsamus parlamentinis tyrimas parodė valstybės demokratinę brandą" ir atskleidė, kad būtina spręsti klausimus dėl sprendimų priėmimo tvarkos jautriais nacionalinio saugumo ir žvalgybos klausimais.

"Atlitkas visapusiškas išsamus parlamentinis tyrimas, kuris rodo valstybės demokratinę brandą ir rimtumą, kaip mes rimtai priimame žiniasklaidos teiginius ar kaltinimus apie neva buvusį CŽV kalėjimą Lietuvoje ir žmogaus teisių nesilaikymą", - sakė Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

"Parlamentinis tyrimas parodė, kad yra problemų dėl sprendimų priėmimo tvarkos jautriais nacionalinio saugumo ir žvalgybos klausimais, ir šiuos klausimus, kaip aš supratau iš mūsų vadovų pasisakymų, tie klausimai bus toliau svarstomi ir konkrečiai VSD veiklos kontekste", - teigė V.Ušackas.

Rugpjūčio mėnesį JAV televizijai „ABC News" paskelbus, kad Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas, Lietuvos užsienio reikalų ministerija iškart tai paneigė, pavadinusi "gandais ar prasimanymais".

V.Ušackas antradienį sakė nemanąs, kad tai buvo per ankstyvas komentaras.

"Ne, tai nebuvo, kadangi mes rėmėmės mūsų turima informacija. Mes tokios informacijos neturėjome, ir aš esu patenkintas tuo, kad komitetas patvirtino pagal mūsų turimą informaciją teiginį. Ministerija tokios informacijos neturėjo ir neturi, kad būtų egzistavęs CŽV kalėjimas", - sakė V.Ušackas.

„ABC News" teigimu, slaptas CŽV kalėjimas, kuriame kalinti aštuoni įtariami "Al Qaedos" teroristai, netoli Vilniaus esančiuose Antaviliuose veikė 2004-2005 metais.

Didžioji dalis pasaulio naujienų agentūrų Seimo komiteto išvadas interpretavo kaip patvirtinančias, kad Lietuvoje buvo slaptas CŽV kalėjimas.

Naujienų agentūros „Reuters" antraštė skelbia: "Lietuva turėjo slaptus CŽV kalėjimus, nustatė tyrimas"; BBC straipsnis pavadintas "CŽV naudojo Lietuvos "juodąsias vietas"; AP skelbia: "Komisija: Lietuvos saugumas patvirtino CŽV kalėjimus"; „Bloomberg" pranešimą pavadino: "Lietuva leido CŽV naudoti slaptą kalėjimą tardymui".