Kaip BNS sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, į tarptautinę taikos įvedimo Irake misiją, be profesinės tarnybos karių, pirmą kartą išsiųsta ir 20 pradinę privalomąją karo tarnybą atliekančių karių, kurie atrinkti savanoriškumo pagrindu - 3 iš Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono ir 17 iš Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Be to, rugpjūtį į NATO vadovaujamą taikos palaikymo misiją Serbijos ir Juodkalnijos Kosovo provincijoje išvyks maždaug 100 Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono karių, tarp kurių 43 bus šauktiniai.

Kariuomenės vado teigimu, su šauktiniais kariais sudarytos tarnybos tarptautinių operacijų kariniame vienete sutartis. Kariams grįžus iš misijos ir pageidaujant likti kariais profesionalais, jiems bus pasiūlytos profesinės karo tarnybos sutartys. Daugumai į Iraką išvykusių šauktinių pradinė privalomoji karo tarnyba baigsis rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

"Mūsų kariuomenė gan maža, o misijų - daug, todėl kyla sunkumų suformuoti kontingentus vien iš profesinės tarnybos karių. Be to, misijose dažniausiai reikia gerai parengtų šaulių eilinių. Profesionalai seržantai juk negali būti skiriami į eilinių pareigas", - sakė J.Kronkaitis.

Pasak jo, šauktiniai tarnybos pabaigoje tampa gerai parengtais šauliais, kurie prieš misiją būna papildomai parengiami.

Generolo majoro J.Kronkaičio teigimu, šauktinius karius į tarptautines misijas dažnai siunčia Danijos, Švedijos ir Norvegijos kariuomenės.

Dalis iš 45 Kunigaikštienės Birutės bataliono karių, vykstančių į misiją Irake, į Ščecino miestą išvyko antradienį, dalis - trečiadienį. Iš Ščecino ketvirtadienį kariai išvyks į Kuveitą, kur dar tris savaites aklimatizuosis ir rengsis misijai, o po to - į Iraką.

Lietuvos taikos palaikymo būrio LITDET (Lithuanian Detachment) kariai bus dislokuoti Kerbelos mieste, kuris yra apie 100 kilometrų į pietvakarius nuo Irako sostinės Bagdado. Lenkijos divizijos sudėtyje būsiantys lietuviai Kerbelos mieste saugos objektus, patruliuos.

Nuo birželio Pietų Irake Didžiosios Britanijos zonoje tarnauja 43 Lietuvos kariai iš LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono bei 8 Lietuvos karo logistai. Jų užduotis - padėti palaikyti viešąją tvarką, patruliuoti, saugoti objektus, tarnyba kontrolės postuose.

Keturi Lietuvos karo medikai daugiau nei du mėnesius dalyvavo tarptautinėje humanitarinėje misijoje Irake. Medikai iš Lietuvos didžiąją misijos dalį dirbo Pietų Irako Um Kasro miesto uoste prisišvartavusiame ispanų laive "Galicia". Jie rūpinosi civiliais vietos gyventojais, iš kitų Irako vietovių atvykusiais ligoniais, karo belaisviais.

Dar vykstant karo veiksmams kovo 25 d. Seimo sprendimu Lietuva prisidėjo prie JAV vadovaujamos koalicijos. Lietuvos Seimas yra priėmęs nutarimą, kad JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Persijos įlankos regione savanoriškumo pagrindais dalyvaus iki 130 Lietuvos karių.

Išvykus Birutės bataliono kariams, Lietuvos taikdarių karių skaičius užsienyje sudarys 270 karių. Jie tarnauja šešiose misijose Irake, Afganistane, Kosove, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Makedonijoje.

Vienas Lietuvos karininkas dirba ESBO stebėtoju Gruzijoje.