Į Lietuvą atvykusi Pietų Kaukazo parlamentinės iniciatyvos (PKPI) delegacija antradienį susitiko su Seimo Pirmininko pirmuoju pavaduotoju Česlovu Juršėnu, Užsienio reikalų komiteto pirmininku Gediminu Kirkilu, Seimo narės Giedrės Purvaneckienės vadovaujama delegacija Baltijos Asamblėjoje.

Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Č. Juršėnas Eltai sakė, kad šio vizito tikslas susijęs su Armėnijos, Azerbaidžano ir Gruzijos siekiu plėsti regioninį bendradarbiavimą.

"Mūsų kolegos mano, kad Baltijos šalių bendradarbiavimas yra produktyvus ir per ištisą dešimtmetį sukauptas tikrai geras to bendradarbiavimo, ypač jo institucionalizavimo patyrimas", - pažymėjo Č. Juršėnas.

Veikianti Baltijos Asamblėja, Baltijos Ministrų Taryba yra, pasak jo, neblogas tokio bendradarbiavimo pavyzdys.

Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Gedimino Kirkilo, Lietuvos parlamentarai nori parodyti svečiams, kaip veikia Baltijos Asamblėja, nes jų šalys neturi nė vienos net dvišalės parlamentinio bendradarbiavimo struktūros.

Lietuva yra vertinama ES kaip šalis, turinti didžiausią regioninio bendradarbiavimo parlamentiniu ir neparlamentiniu lygiu patirtį, sakė Eltai G. Kirkilas. Jis priminė, kad, be Baltijos Asamblėjos, Lietuvos Seime veikia bendradarbiavimo institucijos su Lenkijos Seimu, Ukrainos parlamentu ir Kaliningrado Dūma.

"Jeigu Pietų Kaukazo valstybės neveiks kartu, tai stabilumo tame regione nebus. Be stabilumo šiame regione jie nesugebės išspręsti ekonominių problemų", -pažymėjo G. Kirkilas.

Svečiai su Lietuvos Seimo nariais aptarė ir regioninio bendradarbiavimo 3+3 iniciatyvą, kurią pernai buvo iškėlęs Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

Seimo vadovas pasiūlė plėtoti trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimą su trimis Pietų Kaukazo valstybėmis (Armėnija, Azerbaidžanu ir Gruzija), joms siekiant užtikrinti demokratiją, pagarbą žmogaus teisėms bei laisvėms ir kuriant rinkos ekonomiką.

"Šis bendradarbiavimo formatas 3+3 yra labai įdomus", - sakė Eltai Gruzijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Zviadas Mukbanianis (Zviad

Mukbaniani). Jo nuomone, Pietų Kaukazo valstybės turėtų perimti ne tik Baltijos Asamblėjos patirtį, bet ir Baltijos šalių nueitą kelią, siekiant narystės ES ir NATO.

Svečio manymu, Pietų Kaukazo parlamentinė iniciatyva galėtų bendradarbiauti su Baltijos Asamblėja.

Idėją sukurti Pietų Kaukazo parlamentinę iniciatyvą 2001 m. pradžioje iškėlė Didžiosios Britanijos nevyriausybinė organizacija LINKS, padedant Didžiosios Britanijos Vyriausybei ir Parlamentui. Jos pagrindinis tikslas - užmegzti trišalį Pietų Kaukazo šalių parlamentarų bendradarbiavimą.

Šios iniciatyvos dėka nuo 2001 metų jau įvyko keli Armėnijos, Azerbaidžano ir Gruzijos parlamentų delegacijų susitikimai. Pietų Kaukazo parlamentinė iniciatyva apibūdinama kaip pagrindas trijų šalių parlamentų dialogui, kontaktams, nuomonių pasikeitimui.

Politinę paramą Pietų Kaukazo parlamentinei iniciatyvai pareiškė Europos Taryba, ESBO ir Europos Sąjunga.

Lietuvoje viešinčioje delegacijoje yra šalių, dalyvaujančių Pietų Kaukazo parlamentinės iniciatyvos (PKPI) veikloje, parlamentarai. Delegacijoje - Armėnijos, Azerbaidžano ir Gruzijos parlamentų nariai bei Didžiosios Britanijos nevyriausybinės organizacijos LINKS atstovai.