"Ir jos darbo stilius yra labai ne biurokratinis", - BNS ketvirtadienį sakė ŽTSI direktorius.

Pastaruoju metu R.Šalaševičiūtė yra sulaukusi daug kritikos dėl neveiklumo vadinamoje pedofilijos byloje. Tačiau pasak ŽTSI Valdybos pirmininko, Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto nario Dainiaus Pūro, "ji yra išsakoma ne tuo adresu, nes ne kontrolierė yra atsakinga už vaikų teises ir jų apsaugą, o vykdomoji ir leidžiamoji valdžia".

"Kontrolierės misija - būti nepriklausomam ir nebijoti bendrauti su valstybės institucijomis taip, kad jos "pasitemptų". Ir pasaulio patirtis yra tokia, kad tokiais atvejais ne visada valdžios žmonėms patinka aktyvus žmogaus teisių srityje veikiantis kontrolierius, kuris iškelia problemas, kokių namų darbų neatliko įstatymų leidėjai ir vykdomoji valdžia", - BNS sakė D.Pūras.

Pasak ŽTSI direktoriaus Henriko Mickevičiaus, renkant 2009 metų "Žmogaus teisių šauklį" buvo svarstomas ne vienas kandidatas.

"Buvo svarstoma daug žmonių. Mes per visus metus stebime ir prašome kolegų, kitų aktyvistų žmogaus teisių pateikti savo samprotavimus, savo kandidatus. Paskui susirenka ŽTSI valdyba, mes aptariame ir pasirenkame vieną žmogų", - atrankos procedūrą aiškino H.Mickevičius.

H.Mickevičiaus teigimu, pagrindinis kriterijus atrenkant Žmogaus teisių šauklio apdovanojimo laimėtoją yra aktyvumas žmogaus teisių gynimo srityje.

Pasak ŽTSI direktoriaus, ketvirtus metus teikiamą apdovanojimą taip pat yra gavusi advokatė Liudvika Meškauskaitė, moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė bei atlyginimų mokėjimą vokeliais "Krekenavos agrofirmoje" atskleidusi buvusi jos darbuotoja Dalia Budrevičienė.