Klaipėdos visuomenės sveikatos centro parazitologijos laboratorijos vedėja Rūta Ščerbavičienė dienraščiui sakė, kad iki antradienio Klaipėdoje užregistruoti 29 atvejai, kai žmonės susirgo erkių platinama Laimo liga. Per tą patį laikotarpį pernai buvo registruota tik 13 Laimo ligos atvejų.

Per šešis šių metų mėnesius erkės užkrėtė penkis žmones. Likusieji 24 nuo erkių nukentėjo liepą. R.Ščerbavičienė teigė, kad toks Laimo ligos protrūkis verčia sunerimti specialistus, o žmones - pasirūpinti savo saugumu.

Klaipėdos apskrityje per šešis šių metų mėnesius buvo žinomi tik du Laimo ligos atvejai.

Specialistė pasakojo, kad nukentėjusiųjų erkės tykojo Smiltynėje, Šernuose, Doviluose, Kairių poligone, Nidoje ir netgi pačiame mieste. Nuo erkių nukentėjo klaipėdiečiai, vaikštinėję prie Trinyčių tvenkinio, Sportininkų gatvės rajone, o vieno vaiko mama tvirtino, kad erkė mažyliui galėjo įsisiurbti tik darželyje.

Tarp nukentėjusių klaipėdiečių buvo ir tokių, kurie Laimo ligą įtaria parsivežę iš Ignalinos ar netgi Slovakijos kalnų. Šiemet, skirtingai nei kitais metais, tarp nukentėjusių yra mažų vaikų. Keturi Laimo liga susirgę vaikučiai buvo mažesni nei trejų metų, vienas - penkerių.

Užsikrėtus Laimo liga įkandimo vietoje per dvi savaites atsiranda raudonė. Šis požymis pasireiškė visiems Laimo liga susirgusiems klaipėdiečiams.

Apsaugančios nuo Laimo ligos vakcinos ar kitų vaistų nėra. Pasiskiepyti galima tik nuo kitos, sunkesnės erkių perduodamos ligos - erkinio encefalito, kuris gali baigtis smegenų ir smegenų dangalų uždegimu.

Prieš keletą metų medikų dar naudoti, tačiau pastaraisiais metais nebenaudojami brangūs imunoglobulinai, suleidžiami erkei įsisiurbus, taip pat buvo tik erkinio encefalito priešnuodis.

Medikai ragina žmones prieš iškylaujant gamtoje tam tinkamai pasiruošti. Nors ir karšta, reiktų dėvėti ilgas kelnes ir marškinius ilgomis rankovėmis, galvą pridengti kepuraite ar skarele. Nepridengtas kūno vietas patariama apsipurkšti erkes atbaidančiu skysčiu.

Deja, tokie karščiai vargina žmones, bet ne erkes. Joms patinka karštas ir drėgnas oras, verčiantis žmones apsinuoginti. R.Ščerbavičienė pasakojo, kad vienai merginai miške įsisiurbė net 17 erkių. Ji buvo tik su berankove ir šortais.

Pasak R.Ščerbavičienės, šiemet erkių yra žymiai daugiau nei pernai. Daugiausiai jų randama I ir II Melnragėje ir miškelyje prie Tuberkuliozės ligoninės, nemažai Pajūrio regioniniame parke, Giruliuose prie poilsiavietės "Pasaka". Viename kilometre čia randama nuo 10 -15 ir daugiau erkių.

Pernai aplink Klaipėdą rinktų ir Rygos biomedicinos institute tirtų erkių 4-8 proc. buvo užsikrėtusios ir galėjo užkrėsti Laimo liga.

Prieš porą metų Suomijoje ištyrus erkes iš Klaipėdos buvo sulaukta atsakymo, kad erkiniu encefalitu jos neužkrėstos. Šiemet kol kas nė vienas klaipėdietis nesusirgo erkiniu encefalitu. Pernai šia sunkia liga susirgo du uostamiesčio gyventojai.