Pasak J. Dautarto, priėmus jo siūlomą pataisą, būtų ugdoma tolerancija, visuomenė būtų skatinama domėtis ir plėtoti toleranciją Lietuvoje ir už jos ribų.

1995 metais Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. 1995-ieji buvo paskelbti Tolerancijos metais; tais metais valstybės narės priėmė Tolerancijos principų deklaraciją.

Kaip pastebi J. Dautartas, tolerancija šiandien neretai įvardijama kaip "pavojuje esanti vertybė".

"Neteisingumas ir prievarta, diskriminavimas ir noras sumenkinti yra bendros netolerancijos formos. Labai dažnai netolerancijos šaknys glūdi nežinojime ir baimėje: kai bijome kažko, ko nesuprantame, nepažįstame - kitų kultūrų, tautų, religijų. Netolerancija taip pat glaudžiai susijusi su perdėtu savęs vertinimu ir pasididžiavimu, asmenine, tautine ar religine prasme", - sako J. Dautartas.

Tolerancijos ugdymas per švietimą, parlamentaro nuomone, yra reikalingas tam, kad lavintų jaunų žmonių gebėjimą savarankiškai vertinti, kritiškai mąstyti ir etiškai samprotauti.

"Tolerancija turi būti skiepijama nuo pat ankstyvo amžiaus. Vaikai turėtų būti supažindinami su žmogaus teisėmis ir laisvėmis, mokomi būti pakantūs ir tolerantiški "kitam" ir "kitokiam", išmokti žvelgti į pasaulį smalsiai, be išankstinio nusistatymo ir ribotumo. Kita vertus, lavinimasis neprasideda ir nesibaigia mokykloje. Pastangos kurti tolerantišką visuomenę per švietimą bus bevaisės, jeigu jos nepasieks visų amžiaus grupių žmonių ir įvairių veiklos vietų - namų, mokyklų, darbo, teisėtvarkos institucijų, kt.

Tolerancija - vienintelis kelias gyventi vieniems šalia kitų - išmokti pripažinti skirtumus", - sako J. Dautartas.

Jis apgailestauja, kad su nepakantumu, smurtu, žmogaus teisių pažeidinėjimais susiduriame visur: namuose ir viešose vietose, mokyklose ir gatvėse.

Pasak J. Dautarto, Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetinė galimybė ugdyti toleranciją, rengti visuomeninius ir politinius debatus globalių netolerancijos problemų tematika. Anot parlamentaro, tai diena pažymėti per metus pasiektą pažangą ir pasiūlyti naujus efektyvesnius problemų sprendimo būdus.