Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, kuriam praėjusią savaitę net jau buvo matuoti premjero antpečiai, dienraščiui „Lietuvos rytas“ prisiekinėja, kad šįkart opozicijos planai - iš tikro rimti.

"Užtikrinu, jog bandymai kalbėti apie alternatyvą dešiniesiems - ne viešųjų ryšių akcijos. Aš manau, kad šios kadencijos Seime vis dėlto įmanoma formuoti valdančiąją daugumą, kuri apsieitų be konservatorių. Žinoma, tai, kad opozicijoje atsidurtų gausiausia Seimo frakcija, būtų rimtas iššūkis naujai valdančiajai daugumai. Bet kokiu atveju bet kokia nauja dauguma nebūtų blogesnė už dabartinę, kuri visiškai atitrūko nuo realaus gyvenimo", - sakė A. Butkevičius.

Koalicija - labai trapi

Tuo metu praėjusią savaitę liberalcentristui Artūrui Zuokui atsisakius Seimo nario mandato, nuo antradienio Parlamente bus vėl nauja įstatymo leidėjo vieta. Pagal praėjusių metų spalį įvykusių Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, A. Zuoką Parlamente turėtų pakeisti jo žmona Agnė Zuokienė. Nors Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) sąraše ji buvo įrašyta tik paskutinė - 141-oji, rinkėjai A. Zuokienę išreitingavo net iki septintosios pozicijos. Laipteliu žemiau - jau buvęs parlamentaras Jonas Čekuolis, o devintoje LiCS sąrašo pozicijoje - daugkartinis galiūnų pasaulio čempionas Žydrūnas Savickas, iki šiol dar neragavęs politiko duonos.

Netgi jeigu A. Zuokienė sutiktų būti LiCS frakcijos nare, spėjama, kad ji būtų tokia pat maištinga, kaip ir jos vyras, todėl ne visada jos balsas atitektų valdančiajai koalicijai, rašo „Kauno diena“.

LiCS frakcijoje yra dar vienas maištingas narys, laikomas A. Zuoko bendražygiu, - Žilvinas Šilgalis. Jis irgi dažniausiai jau nebeskaičiuojamas kaip valdančiosios koalicijos atstovas.

Tokia trapi Seimo valdančioji dauguma ypač pavojinga Vyriausybei, bandančiai užsitikrinti paramą savo parengtiems kitų metų valstybės ir "Sodros" biudžetų projektams bei juos lydintiems įstatymams dėl pensijų ir socialinių išmokų mažinimo. Todėl viliamasi, kad valdančiuosius parems bent dalis nei koalicijai, nei opozicijai nepriklausančios "Vienos Lietuvos" frakcijos narių.