Preliminariais duomenimis, Panevėžyje ir Šiauliuose šiemet maisto produktų surinkta mažiau nei pernai. O Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje gyventojai šiemet aukojo netgi dosniau.

Maisto banko direktorė Deimantė Žebrauskaitė vakar „Sekundę“ informavo, kad Panevėžyje šiais metais surinkta 18 tūkstančių 804 vienetai maisto produktų, kurių vertė 42 tūkstančiai 278 litai. Pernai buvo surinkta 14 tūkstančių 695 vienetai produktų, kurių vertė 63 tūkstančiai 847 litai.
„Surinkta šiek tiek mažiau maisto, bet atsižvelgiant į sunkmetį, rezultatai geri“,– konstatavo direktorė.

Lietuvoje vykusios tradicinės labdaros akcijos organizatoriai svarstė, kad dalis gyventojų, kurie ankstesniais metais aukodavo maisto produktų vargstantiesiems, dabar patys papildė jų gretas.
Pastebėta, kad šiemet gerokai mažiau aukojo mažesnių miestų gyventojai. Tačiau „Maisto banko“ vadovai tikisi, jei šiais metais visos šalies mastu maisto produktų ir bus surinkta mažiau nei pernai, tai skirtumas nebus didelis.

Pasak D.Žebrauskaitės, krizė patuštino gyventojų pinigines, bet neatėmė altruizmo jausmo.

Dosniausi – didelių parduotuvių klientai

„Nežinai, kada pats atsidursi jų vietoje. Jeigu šiandien gali duoti kitiems – duok, nes rytoj gal pats prašysi“,- „Sekundei“ sakė 22 metų panevėžietis Andrius.

Šeštadienį vidurdienį apsilankęs parduotuvėje „Maxima“, esančioje Klaipėdos g. 92, jis nupirko ir paaukojo muilo, tualetinio popieriaus, ryžių, dribsnių, sausų pusryčių, cukraus. Paklaustas, už kokią sumą paaukojo, vaikinas tik trūktelėjo pečiais – neskaičiavo.

Andrius anksčiau ne vieną kartą kaip savanoris talkino „Maisto bankui“– rinko labdarą. Vaikinas jaučia pareigą aukoti ir pats.

Toje pat parduotuvėje apsipirkusi panevėžietė Natalija Vekerotienė į „Maisto banko“ vežimėlį įdėjo makaronų, cukraus. Moteris sakė turinti darbą, todėl galinti paaukoti kitiems. Ji taip pat svarstė, kad nėra apsaugota nuo nepriteklių.

Šeštadienį „Maximoje“ labdarą rinkusios savanorės Asta ir Agnė tikino, kad gyventojai aukoja labai aktyviai.

„Pažiūrėkite, vežimėliai pilni maisto produktų. Jokios krizės nesijaučia“, – kalbėjo jos.
Vežimėliuose, be būtiniausių maisto produktų: makaronų, miltų, konservų, kruopų, aliejaus, buvo matyti ir maišeliai citrinų.

„Anksčiau citrinų nedovanodavo. Dabar gyventojai išgąsdinti gripo, taigi nori sustiprinti vargstančiųjų imunitetą“,– kalbėjo savanorės.

Ne pirmus metus „Maisto banko“ akcijai talkinančios merginos pasakojo, kad judriose miesto vietose esančiuose prekybos centruose visuomet pavyksta surinkti daugiau labdaros nei mažesnėse ar atokesnėse parduotuvėse.

Didžiųjų prekybos centrų klientai dažnai į vežimėlį įdeda ne po vieną, o po kelis maisto produktus.
Beje, šeštadienį minėta „Maximos“ parduotuvė pamalonino savo klientus karšta arbata su imbieru. Pirkėjai noriai vaišinosi arbata, o nemažai vyresnio amžiaus žmonių išdrįsdavo paragauti arbatos tik pasitikslinę, ar ji tikrai nemokama.