"Pagrindo nerimauti tikrai buvo", - iš Vilniaus jungtinio tyrimų centro gautus kuro mėginio tyrimo rezultatus vakar komentavo Šiaulių savivaldybės Civilinės saugos ir darbo skyriaus vedėjas Jeronimas Ulianskas. Pasak pareigūno, poilsio ir papildomo ugdymo bazėje "Tauras" padaryti labai šiurkštūs pažeidimai, juos turėtų ištirti Valstybinė darbo inspekcija.

Tyrimo išvadų kopiją pateikti atsisakęs skyriaus vedėjas sutiko juos tik pakomentuoti. Pasak Uliansko, iš stovyklos paimtame kuro mėginyje nustatyta 80 procentų žibalui, dyzelinui ar krosnių kurui būdingų prisotintų alifatinių angliavandenilių, o likusius 20 procentų sudaro chlorbenzenas.

Ulianskas sakė negalįs komentuoti, kiek stovyklos šildymui naudotas kuras su chlorbenzenu buvo pavojingas kūrikų sveikatai. "Žmonės jį nešiojo kibirais be apsaugos priemonių", - sakė pareigūnas. Pasak Uliansko, už tai visa atsakomybė tenka stovyklos vadovui Leonardui Sipavičiui, "nežinia iš kur be dokumentų ir be sertifikato atsivežusiam kurą į stovyklą".

Lė rašė apie savivaldybės poilsio bazėje "Tauras" beveik aštuonerius metus keliose cisternose pavojingai laikytą neaiškios kilmės skystą kurą. Apie tai iš žiniasklaidos sužinojęs Visuomenės sveikatos centras tvirtino, kad taip pavojingai laikytas kuras grėsė didele nelaime. Stovykla leidimą prįimti vaikus gavo tik tada, kai kuras buvo išvežtas, o cisternos užkastos žeme. Stovyklos direktorius teigė, kad neaiškios kilmės kuras be dokumentų buvo pirktas iš Zoknių karinio oro uosto.

Apie neoficialiai vaikų stovykloje laikomą pavojingą kurą garsiai prabilo buvęs stovyklos kūrikas Jonas Talmantas. Pasak jo, jis bei dar keli kūrikai iš cisternų kibirais nešamą kurą pildavo į katilinėje buvusią talpą. Per tą laikotarpį katilinėje įvyko keli nelaimingi atsitikimai trūkus pumpavimo žarnai kuru užpiltas kūrikas, įsiplieskę nedideli gaisrai, kilę maži sprogimai. Apie juos buvo nutylėta.