Spėjama, kad iš dabartinės koalicijos liberalcentristus ir "prisikėliečius" persivilioti siekianti opozicija lemiamą smūgį suduos per balsavimą dėl kitų metų valstybės biudžeto.

Patikimų šaltinių teigimu, opozicija jau kurį laiką brandina sąmokslą prieš solidžios balsų daugumos Seime neturinčius valdančiuosius. Siekiant suburti naująją koaliciją, esą pasistūmėta derybose dėl postų Vyriausybėje ir Seime. Neabejojama, kad opozicijai perėmus valdžią premjeru būtų siūlomas Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininku - dabartinis parlamento "tvarkiečių" seniūnas Valentinas Mazuronis. Postų būtų nepagailėta ir Darbo partijos bei mišrios Seimo narių grupės atstovams.

Šiame procese įžvelgiama ir Seimo nario mandato atsisakančio Artūro Zuoko ranka. Buvęs liberalcentristų lyderis dalyvauja perversme prieš premjerą Andrių Kubilių ir net puoselėja ambicijas pakeisti jį šiame poste. Vakar A.Zuokas su savo bendražygiu Žilvinu Šilgaliu jau balsavo prieš "Sodros" biudžeto projektą.

Vilioja valdančiuosius

Socialdemokratai, "tvarkiečiai", "darbiečiai", frakcijos "Viena Lietuva" ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai parlamente turėtų 68 balsus. Daugumai užsitikrinti jiems pakaktų persivilioti bent vieną mažesniųjų dabartinės koalicijos partnerių - Seimo Liberalų ir centro sąjungos ar Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakciją.

Seimo liberalcentristai LŽ neoficialiai patvirtino buvę kviesti prisidėti prie buriamos naujos daugumos. Tačiau šios frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Bogušis LŽ vakar tikino, kad ji lieka valdančiojoje koalicijoje ir žada balsuoti už kitų metų valstybės biudžetą. Seimo TPP frakcijos narys Arūnas Valinskas LŽ pareiškė jokių siūlymų iš opozicijos nesulaukęs.

Tik esant reikalui

Seimo LSDP frakcijos seniūnas A.Butkevičius apie naujos koalicijos formavimą kalbėjo dviprasmiškai. Anot jo, opozicinių frakcijų atstovai kiekvieną savaitę susirenka pasitarti. Per tokius susitikimus ne kartą buvo iškilęs klausimas dėl naujos daugumos būrimo, bet jokių realių žingsnių kol kas nežengta. "Prie derybų stalo nesėdime, parašų nerenkame. Juokauti tokiais dalykais negalima, nes tik susikompromituotume", - tikino A.Butkevičius.

Tačiau socialdemokratų lyderis nepaneigė, kad Seimo opozicijos atstovai nuolat kalbasi su kolegomis iš kitų frakcijų. Esą tam tikrų siūlymų jau sulaukta iš frakcijos "Viena Lietuva". "Juk reikalui esant opozicinės frakcijos turi būti pasiruošusios užimti bet kokius postus", - neslėpė A.Butkevičius.

Siekia pakeisti kryptį

Seimo opozicijos lyderis V.Mazuronis LŽ taip pat tikino, kad ji dar nesuformavo naujos valdančiosios daugumos. "Koalicija nesukurta, tačiau opozicinės frakcijos aktyviai koordinuoja savo veiksmus. Ypač dabar, valstybės biudžeto priėmimo stadijoje", - sakė jis.

Anot V.Mazuronio, opozicinės Seimo frakcijos nutarė stiprinti bendradarbiavimą, kad "pakeistų valdančiosios koalicijos pasirinktą ekonominės politikos kryptį". Esą nepatenkintųjų Vyriausybės veikla yra ne tik opozicijoje, bet ir tarp valdančiųjų. Pasak V.Mazuronio, tai rodo ir A.Zuoko sprendimas atsisakyti parlamentaro mandato. "Todėl raginame prisidėti "svyruojančias" bei valdančiojoje daugumoje esančias Seimo frakcijas. Neatmesčiau galimybės, kad iš bendro darbo gali būti sukurta nauja valdančioji dauguma", - pažymėjo "tvarkietis". Opozicijos lyderis nenorėjo prognozuoti, ar nauja koalicija gali susiformuoti iki Seime priimant kitų metų valstybės biudžetą. "Matysime, kaip bus", - tepasakė jis.

Įžvelgia priežastis

Valdančiųjų nestebina suaktyvėję opozicijos veiksmai ir siekis perimti valdžią į savo rankas. Krašto apsaugos ministrė, parlamentarė Rasa Juknevičienė pabrėžė, kad pastaruoju metu tam atsirado pakankamai priežasčių. Susigrąžinti valdžią, konservatorės teigimu, opoziciją pirmiausia skatina šalyje juntamas ekonomikos stabilizavimasis. "Vos tik pradėsime kilti iš dugno, bandymų perimti valdžią bus gerokai daugiau. Juk socialdemokratai įpratę tik leisti pinigus, įveikti krizes jie neturi gabumų", - įsitikinusi ministrė.

R.Juknevičienė taip pat pažymėjo, kad apie grįžimą prie valdžios vairo opozicinės partijos ėmė aktyviai svarstyti dar tada, kai Vyriausybė priėmė svarbius sprendimus dėl nacionalinio investuotojo bendrovės "Leo LT" ardymo, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ėmėsi išsamesnio tyrimo dėl mūsų krašte galbūt veikusio slapto CŽV kalėjimo. "Visi šie dalykai sukelia tam tikrą įtampą. Pastarąjį dešimtmetį oligarchinės struktūros labai aktyviai dalyvaudavo formuojant Vyriausybes. Šis ministrų kabinetas nesusijęs su oligarchais, todėl kojomis atidarinėti premjero kabineto durų jie nebegali. Tai turi įtakos visiems dabar vykstantiems procesams", - reziumavo R.Juknevičienė.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją