Posėdį, kuriame svarstys, ar patenkinti A. Zuoko prašymą nutraukti įgaliojimus praėjus vos daugiau nei metams nuo kadencijos pradžios, VRK rengia penktadienį popiet. Jis yra pirmas šios kadencijos Seimo narys, atsisakantis mandato ne iš karto po rinkimų, nė dienos nedirbęs parlamentaru, arba ne dėl išrinkimo į Europarlamentą.

„Jaučiuosi dviprasmiškai, bet manau, kad padariau sąžiningą ir teisingą žingsnį. Vakarykštis mano pasakymas padiktuotas situacijos ir tam tikro nusivylimo. Paskutinį mėnesį maniau, kad atlyginimą iš mokesčių mokėtojų gaunu veltui. Mandatas suteiktas, kad darytum, veiktum, o ne būtum““, - žurnalistams sakė liberalcentristas.

„Nenoriu tapti abejingu Seimo nariu, Tokia perspektyva man, kaip žmogui, būtų blogiausia“, - pridėjo A. Zuokas. Jis pripažino, kad pareiškimas apie atsistatydinimą buvo politinis ir brandintas jau kelias savaites.

Į klausimą, ką veiks pasitraukęs iš Seimo, politikas negalėjo atsakyti. Pirmiausiai esą tvarkys kai kuriuos formalumus ir tik tuomet galvos, kuo užsiimti. Tačiau jis patikino, kad iš politikos trauktis neketina.

Artūras Zuokas
Replikuodamas į Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio žodžius, esą jo atsistatydinimas yra egoistinis, A. Zuokas atkirto kritika susisiekimo ministrui: „Jei aš būčiau ministras pirmininkas, o E. Masiulis – susisiekimo ministras, kuris subankrotino oro vežėją, valstybė per jo neveikimą neteko 1,5 mlrd. Lt, jis iš karto būtų pastatytas už durų. Palinkėčiau jam politinės brandos ir atsakomybės.“

Vietoj A. Zuoko į Seimą gali ateiti jo žmona verslininkė Agnė Zuokienė, buvęs Seimo narys Jonas Čekuolis, galiūnas Žydrūnas Savickas – tokį liberalcentristų kandidatų į Seimą sąrašą surikiavo rinkėjai. Jei visi trys atsisakytų, atsistatydinantį parlamentarą galėtų pakeisti buvęs vidaus reikalų ministras ir Seimo narys Regimantas Čiupaila.

Liberalcentristas tikino kol kas nežinantis, ar jo žmona ryšis tapti Seimo nare. Atsistatydinimas jai esą buvo netikėtas sprendimas ir sutuoktiniai kol kas neturėjo laiko visko aptarti.

Apie ketinimą trauktis iš Seimo A. Zuokas paskelbė antradienį. Politikas pasipiktino, kad valdančioji dauguma atmetė jo ir dar trijų dešimčių parlamentarų siūlymą nuo 2011 m. nustatyti 20 proc. standartinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą bei sugrąžinti mokesčio lengvatas.