Atsistatydino nepriėmus įstatymo pataisų

Apie tai, kad ketina atsisakyti Seimo nario mandato, A. Zuokas paskelbė antradienį vakare, Seimui svarstant jo ir dar trijų dešimčių parlamentarų pasiūlytas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis norėta nuo 2011 m. sumažinti PVM tarifą nuo 21 proc. iki 20 proc. ir įtvirtinti kai kurias PVM lengvatas.

Remiantis Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) suformuotu ir rinkėjų sureitinguotu kandidatų sąrašu, pagal eilę A. Zuoko vietą Seime turėtų užimti jo sutuoktinė Agnė, tačiau A. Zuokas dar antradienį užsiminė nemanąs, jog žmona norėtų būti Seimo nare.

„Nors, aišku, ji nežino apie mano apsisprendimą, bet abejoju, ar ji ateis į Seimą“, - antradienį teigė politikas.

Panašias mintis A. Zuokas antradienį išsakė ir partijos lyderiui Gintautui Babravičiui. Pastarasis sako su A. Zuokiene asmeniškai nekalbėjęs. Pati moteris trečiadienį nekėlė mobilaus telefono, o vėliau visai jį išjungė.

„Dar neturėjau progos pakalbėti su ja, čia visokie reikalai. Iš kitos pusės, nesinori, kad atrodytų kaip koks nors spaudimas“, - DELFI sakė G. Babravičius.

J.Čekuolis dirba Azerbaidžane

Antrasis potencialus Seimo narys J. Čekuolis tikslaus atsakymo, ar sutiktų tapti parlamento nariu, neturėjo. 2004-2008 m. Seimo nariu buvęs liberalcentristas DELFI sakė šiuo metu turįs nemažai veiklos. „Šiaip turiu daug įdomaus darbo. Net neįsivaizduoju“, - konkretumo vengė J. Čekuolis.

Buvęs parlamentaras šiuo metu dirba Azerbaidžane, jis yra Europos Komisijos (EK) finansuojamo Dvynių projekto nuolatinis patarėjas. Pernai Lietuvos Seimo kanceliarija šiam projektui laimėjo apie 1 mln. eurų finansavimą, tad Lietuvos ir Azerbaidžano parlamentai perduoda vienas kitam savas žinias ir patirtis.

J. Čekuolio kontraktas tęsiasi apytiksliai iki 2011 m. vidurio, tad buvęs parlamentaras į klausimą apie galimą Seimo nario darbo pratęsimą konkretaus atsakymo nepateikia.

„Kadangi tai nauja žinia, jis grįžęs į Lietuvą įvertins visas aplinkybes, aspektus ir tada spręs. Bet jis turi įdomų darbą, ta misija Azerbaidžane ir visa kita. Aš vakar su juo kalbėjau, tai jis nepuolė sakyti nei taip, nei ne, tik, kaip sakoma, svarstė garsiai, kaip jis čia ką darysiąs. Bet dar laiko yra“ – J. Čekuolio mintis, telefonu jam išsakytas antradienį, perteikė G. Babravičius.

Ž.Savickas: galimybės „per daug realios“

Trečiuoju numeriu, jeigu A. Zuokienė ir J. Čekuolis atsisakytų dirbti Seime, parlamentaro mandatas atitektų stipruoliui Ž. Savickui, bet sportininkas teigia apie tokią galimybę pasvarstęs tik savyje ir jokio konkretaus verdikto pasakyti negalįs.

„Aš susiplanavęs daug darbų. Kai jau bus iš tikrųjų aišku, tada svarstysiu tą dalyką, nes aš iš anksto nieko nedarau ir nieko neplanuoju. Šiandieną tikrai dar negalvoju. Aišku, sprendimą reikės kažkokį priimti, bet, koks jis bus, šiandien negalėčiau pasakyti“, - DELFI teigė galiūnas.

Pasak Ž. Savicko, galimybės, kad jis sutiktų tapti Seimo nariu lygios 50 proc., nes po parlamento rinkimų stipruolis sako turėjęs puikų sportinį sezoną ir ketinęs jį tęsti.

„Galimybės tai per daug realios... Bet po rinkimų turėjau puikų sportinį sezoną, ketinau jį tęsti ir šiaip gyvenime yra ką veikti. Žodžiu, reikės priimti ganėtinai sunkų sprendimą. Aišku, kažkokių pasvarstymų yra – ar vienaip ar kitaip– bet kai jau reikia apsispręsti, tai tada ir sprendi. Sprendimas gali būti 50:50“, - sako galiūnas.

Pagal LiCS sąrašą ir rinkėjų suteiktus pirmumo balsus, po Ž. Savicko pavardės rikiuojasi buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila, esamas vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas, keturioliktosios Vyriausybės kultūros ministras Jonas Jučas, sostinės vicemeras G. Babravičius ir dėl savo dukters globos su buvusiu vyru kovojusi Inga Rinau. Visą sąrašą sudaro 141 žmogus.