„Europos Komisijai patvirtinus pagalbos maisto produktais kiekius, darbas šalyse tik prasideda. Tai ilgas procesas, nes EK iš intervencinių sandėlių paskirsto žaliavinius produktus (grūdus, pieno miltelius, cukrų, sviestą), o žmonėms reikia pateikti vartojimui tinkamus maisto produktus – miltus, makaronus, kruopas ir kitus“, – aiškina VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (agentūra) generalinio direktoriaus pavaduotojas Germanas Lamsodis.

Pasak G.Lamsodžio, šiuo metu agentūros darbuotojai kartu su pagalbą žmonėms dalijančiomis Lietuvos labdaros organizacijomis – tradicine religine bendrija Lietuvos Caritas, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija bei Labdaros ir paramos fondu „Maisto bankas“ – svarsto, kokių maisto produktų pagaminti iš Lietuvai skirtų intervencinių atsargų. Paprastai siekiama, kad paramai skiriamas maisto produktų asortimentas būtų kuo įvairesnis, o produktai – maistingi ir vertingi.

Pirmosios maisto produktų siuntos labdaros organizacijų centrinius sandėlius paprastai pasiekia kovo mėnesį. Nepasiturinčiųjų sąrašus sudaro savivaldybių Socialinės paramos skyriai ir labdaros organizacijos. Labdara nepasiturintiesiems dalijama kas antrą mėnesį iki lapkričio pabaigos. Nedidelė dalis paramos tenka labdaros valgykloms.

Iš viso Europos Sąjungoje bus paskirstyta produktų už 478 mln. eurų (1 mlrd. 650 mln. Lt). Lietuvai skirta intervencinių produktų vertė siekia 8,86 mln. eurų arba 30,59 mln. litų.