Kadangi A. Zuoko ir kitų parlamentarų pasiūlytas teisės akto projektui nebuvo pritarta, politikas atsisveikino su kolegomis ir palinkėjo priiminėti tokius sprendimus, kurių laukia gyvenantys už Seimo sienų.

„Buvo malonu su jumis padirbėti metus, palinkėčiau viena – kad čia būtų daugiau Lietuvos, būtų daugiau tam tikro sutarimo, būtų sprendimų, kurių laukia ir kurių reikia tiems, kurie už tų sienų. Ir nežlugdykite tokių žmonių, kiek dar jų čia, Seime, likę. Taigi ačiū ir sėkmės“, - sakė politikas.

Atsisakyti mandato Seimo narys gali įteikęs raštišką pareiškimą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Sprendimą dėl įgaliojimų nutraukimo priima tik VRK.

„Pareiškimai nieko nereiškia. Reikia, kad Seimo narys kreiptųsi į VRK, tuomet mes surengiame posėdį, kuriame jis perskaito savo pareiškimą ir balsuojame už sprendimo priėmimą“, - DELFI sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Siūlė grąžinti PVM lengvatas

A. Zuokas ir dar trys dešimtys Seimo narių iš „Tvarkos ir teisingumo“, socialdemokratų, Darbo partijos, „Vienos Lietuvos“ frakcijų nuo 2011 m. sausio siūlė nustatyti 20 proc. dydžio standartinį PVM tarifą.

Parlamentarai taip pat siekė sugrąžinti kai kurias PVM lengvatas. A. Zuoko ir opozicijos parengtame projekte centralizuotam šildymui, visuomeniniam transportui ir viešojo maitinimo paslaugoms, išskyrus alkoholinius gėrimus, buvo siūloma nustatyti sumažintą 10 proc. PVM tarifą, o knygoms, vaistams, viešbučiams, šviežiai atšaldytai mėsai bei jos subproduktams, visų rūšių meno, kultūros bei sporto renginiams - 5 proc. tarifą.

Pristatydamas savo ir kolegų iniciatyvą A. Zuokas sakė tikrinantis, kaip veikia Nacionalinis susitarimas, kuriame Vyriausybė ir socialiniai partneriai įsipareigoja padėti smulkiam ir vidutiniam verslui.

Atėjus klausimų metui, vienas iš įstatymo pakeitimo iniciatorių, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis paklausė, ką A. Zuokas ketina daryti, jeigu valdantieji nepritars jo ir opozicijos pataisai, nes prieš pusvalandį koalicijos partneriai atmetė labai panašų socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus siūlymą.

„Jeigu ta pataisa nebus patvirtinta, aš atsisakysiu Seimo nario mandato“, - atsakė A. Zuokas.

Kadangi už A. Zuoko ir opozicijos siūlytą pataisą balsavo 53 Seimo nariai, 18 parlamentarų buvo prieš ir 39 tautos atstovai susilaikė, tai laikoma, jog Pridėtinės vertės mokesčio pataisoms buvo nepritarta ir jos grąžintos tobulinti. Grąžinimas iniciatoriams tobulinti paprastai reiškia, kad pasiūlymas ateities neturi.

Vietoje A.Zuoko Seime dirbtų A.Zuokienė?

Savo nuomonės A. Zuokas neatsisakė ir vėliau. Politikas teigė, kad toks jo sprendimas nėra spontaniškas, esą apie tai jis galvojo jau kurį laiką. A. Zuokas sako, kad jeigu koalicija nesutinka įžiebti vilties smulkiam ir vidutiniam verslui bent jau nuo 2011 m., tai jis neturi, ką veikti parlamente.

„Aš suprantu politinio žaidimo taisykles, ne pirmą dieną politikoje, atrodo, pasiūlei-nepritarė, nuėjai, viskas tvarkoje. Kalbi viena, darai kita... Aš negaliu išmokti ir aš tikrai jaučiuosi labai diskomfortiškai, kai idėjos ir siūlymai net tarp koalicijos partnerių kalbant koridoriuje yra pritariama, tačiau čia, šioje Seimo salėje, yra viskas kitaip. Mano mandatas, kurį man patikėjo rinkėjai, yra duotas tam, kad aš veikčiau ir daryčiau. Vadinasi, aš čia neturiu ką veikti. Ir todėl toks apsisprendimas yra matyt neišvengiamas“, - kalbėjo A. Zuokas.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) sąraše į Seimą po A. Zuoko pavardės rikiuojasi politiko žmona Agnė Zuokienė. Tačiau pats A. Zuokas sako nemanąs, kad jo sutuoktinė norėtų tapti Seimo nare.

„Nors, aišku, ji nežino apie mano apsisprendimą, bet abejoju, ar ji ateis į Seimą“, - teigė politikas.

Tuo metu posėdžiui pirmininkavęs Seimo pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Česlovas Juršėnas pranešė, kad po A. Zuokienės LiCS sąraše į Seimą eina buvusio parlamentaro Jono Čekuolio pavardė.