Lietuvos jaunuolių negąsdina griežtas kariuomenės režimas – karių diena prasideda 6 val. ryto. Vėliau laukia mokymai klasėse bei nemaži fiziniai krūviai.

„Mūsų tikslas, kad po kelių savaičių visi vaikinai įvykdytų bent minimalius reikalavimus. Patikėkite, taip ir bus“, - šypsosi mokomojo bataliono vadas majoras Raimundas Ivanauskas.

Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje į karių atranką susirinko šimtas 18-29 metų vyrų iš visos Lietuvos. Pirmoji atranka vyks po 13 savaičių – tuomet atkris dalis prasčiausiai pasirodžiusių. Vėliau kursai vyks dar 4 savaites. Tuomet paaiškės, kam bus pasiūlyta tapti profesionalais.

„Po pirmojo etapo atkrenta dalis jaunuolių, tačiau didžioji dalis įveikusių šį barjerą tampa profesionalais“, - teigia R. Ivanauskas.

Planuojama, kad iš viso per metus bus paruošta apie 300 būsimųjų profesionalių karių.

Patys vaikinai teigia, kad į kariuomenę atvyko ne dėl sunkios finansinės situacijos, o norėdami įgyvendinti savo svajonę.

„Profesionaliu kariu galima tapti tik iš idėjos, o ne dėl pinigų“, - teigia kariai.

Kursams vadovaujantys kariai teigia, kad anksčiau tekdavo kviesti vaikinus tapti profesionalais, tačiau rimtesnių atrankų nebuvo rengiama. Tuo tarpu dabar vienas vaikinas pripažino, kad kvietimo išbandyti jėgas laukė kone metus.