Tarptautiniame tyrime „Pew Research Center“ lygino kai kurių Rytų Europos ir Vakarų šalių gyventojų nuomonę 1991-aisiais ir 2009-aisiais. Sociologai apklausė 14 valstybių – Bulgarijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos, Rusijos, Slovakijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos – gyventojus. Mūsų šalyje rugsėjį buvo apklausta 1 tūkst. suaugusiųjų, 1991 m. pavasarį – perpus mažiau.

Rezultatai rodo, kad prieš porą mėnesių vos 2 proc. mūsų šalies gyventojų visiškai pritarė A. Kubiliaus veiklai, dar 15 proc. ją vertino labiau palankiai. Premjerą labiau neigiamai vertino 43 proc. respondentų, o 28 proc. itin nepritarė tam, ką jis daro.

1991 m. buvo klausiama Lietuvos gyventojų nuomonės apie tuometį Sovietų Sąjungos vadovą M. Gorbačiovą. Jo veiklai visiškai pritarė taip pat 2 proc., labiau pritarė 9 proc. respondentų. Neigiamai vienintelį SSRS prezidentą vertino 55 proc., itin neigiamai – 30 proc.

Be to, žmonės buvo paprašyti įvertinti V. Landsbergį, kuris tuomet vadovavo Aukščiausiajai Tarybai-Atkuriamajam Seimui ir buvo faktinis šalies vadovas. Būsimojo Tėvynės sąjungos lyderio ir A. Kubiliaus pirmtako šiame poste veiklai pritarė 56 proc. gyventojų.

Patys rusai dabartinius lyderius vertina kur kas palankiau nei dirbusius prieš du dešimtmečius. Apklausa parodė, kad 69 proc. jų yra patenkinti prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, dar daugiau – 78 proc. pritaria jo pirmtako, premjero Vladimiro Putino veiklai. Teigiamos nuomonės apie M. Gorbačiovą buvo tik 22 proc. rusų, apie Rusijos prezidentą Borisą Jelciną – 39 proc.

Neigiamai savo šalių lyderius – prezidentus ar premjerus – įvertino daugumos tirtų šalių gyventojai (Lietuvoje ir Vengrijoje – po 71 proc., mažiau tik už Ukrainą – 83 proc.). Palankiausiai savo lyderius vertina bulgarai (70 proc.), rusai (69 proc.), vokiečiai (66 proc.) ir čekai (59 proc.).