Tai pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujalis, tačiau, argumentuodamas ikiteisminio tyrimo slaptumu, išsamesnės informacijos nepateikė.

"Pradėti net du ikiteisminiai tyrimai dėl rinkėjų papirkimo, būtent Šilalės-Šilutės apygardoje, kaip mums buvo pranešta, tai yra įteikti du įtarimai, apie tuos ikiteisminius tyrimus konkrečiau jūs galėsit sužinot tik iš prokurorų", - sakė P.Kujalis.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, klausiamas, ar kuris nors ikiteisminis tyrimas yra susijęs su galimu balsų pirkimu į antrąjį turą patekusio kandidato naudai, tai paneigė.

Teisėsauga yra patvirtinusi, jog vienas tyrimas pradėtas dėl socialdemokrato, Šilalės rajono savivaldybės tarybos nario, Šilalės-Šilutės rinkimų apygardos rinkimų stebėtojo Sigito Kažukausko galimo rinkėjų papirkinėjimo.

Antrasis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas penktadienį, BNS sakė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Vygandas Mylimas.

Pasak pareigūno, įtariama, kad Laukuvos seniūnijos gyventojas A.D. agitavo ir vežiojo rinkėjus. Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise.

A.D. buvo apklaustas ir paleistas.

Šilalės-Šilutės apygardoje vyks Seimo rinkimų antrasis turas, jame dėl parlamentaro mandato varžysis konservatorius Jonas Gudauskas su "tvarkiečiu" Remigijumi Žemaitaičiu.

Šilalės vicemeras J.Gudauskas gavo 28,9 proc. rinkėjų balsų, antras likęs partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas R.Žemaitaitis nuo savo varžovo atsiliko tik maždaug šimtu balsų su 28,03 proc. apygardos rinkėjų pareikštu pasitikėjimu.

Socialdemokratas Osvaldas Šarmavičius liko trečias su 13,36 proc. rinkėjų balsų, toliau - liberalcentristas Raimundas Vaitiekus su 9,62 proc., socialliberalų kandidatė Daiva Vaitkevičiutė-Rekašienė su 6,45 proc., Pilietinės demokratijos partijos vadovas Algimantas Matulevičius su 5,84 proc., Darbo partijos kandidatė Laima Zemeckienė su 3,94 proc., Liberalų sąjūdžio atstovas Jonas Purlys su 1,8 proc. ir partijos "Lietuvos kelias" kandidatas Darius Kasperaitis su 0,25 proc. rinkėjų balsų.

Šilalės-Šilutės apygardoje rinkimuose į Seimą balsavo 36,37 proc. visų apygardos rinkėjų.

Šiuose rinkimuose dėl dviejų parlamentarų mandatų kovojo 17 kandidatų, kuriuos kėlė 10 partijų. Šilalės-Šilutės apygardoje iškelti 9 kandidatai, Vilniaus-Šalčininkų - 8.