Paminklo atidengimo ceremonijoje kalbėjęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis paragino vienintelį Lietuvos karalių įsivaizduoti ne tik kaip karvedį, "mosuojantį kalaviju", bet ir esantį garbingųjų ir galingųjų Europos draugijoje, norintį gyventi pagal krikščioniškosios Europos principus.

Prezidentas Rolandas Paksas sakė, kad stovėdami prie paminklo valstybės kūrėjui Mindaugui, kurį prezidentas pavadino pirmuoju Lietuvos europiečiu, Lietuva turi didžiuotis ‘jo įžvalgiu apsisprendimu atvesti Lietuvą į Europą".

Prezidentas pakvietė menininkus, kultūros ir švietimo žmones, mokytojus, dvasininkus, piliečių bendruomenes būti piliečiais, savo krašto patriotais.

"Susigrąžinkime orumą - asmens ir tautos. Skiepykime idealus. Tegul šis siekis skamba kaip dar vienas valstybės kūrėjo Mindaugo priesakas. Tegu jis įkvepia mus būti vertais savo Tėvynės", - kalbėjo prezidentas.

Jis pasidžiaugė, kad šokiais ir dainomis šiuo metu aidintis Vilnius liudija "tautos kūrybinio prado, papročių ir vertybių gyvybingumą".

"Džiaugiuosi užsienio lietuvių pastangomis saugoti ir puoselėti lietuvybę. Tikiu, kad likimo svetur nublokštų tautiečių sąsajos su Tėvyne ateityje bus dar tvirtesnės", - sakė šalies vadovas.

Paminklo atidengimo ceremoniją stebėjo į Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių minėjimą Vilniuje atvykę Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas Gustavas) su žmona Silvija, Liuksemburgo didysis hercogas Henris ir didžioji hercogienė Maria Teresa Mestre, Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis (Riūtelis), Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis (Kvasnevskis), Kaliningrado srities gubernatorius Vladimiras Jegorovas, Maskvos meras Jurijus Lužkovas.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Brazauskas, kiti Seimo, Vyriausybės nariai.

R.Midvikio sukurtas 3,5 metro aukščio paminklas į Vilnių atkeliavo iš Tauragės. Skulptūrą projektuojant dalyvavo architektai Algimantas Nasvytis, Ričardas Krištopavičius bei Inesa Alistratovaitė.

Paminklas kainavo apie 2 mln. litų. Dar pusantro milijono litų skirta sutvarkyti skverą prie Lietuvos nacionalinio muziejaus, kur stovi paminklas.

1253 metais Mindaugo karūnavimas padėjo pamatus istoriniam Lietuvos įsitvirtinimui ir išlikimui.