Tai konstatuojama ketvirtadienį Seimo priimtame nutarime, įvertinant Vyriausybės pateiktą 2002-ųjų metų nacionalinio saugumo sistemos būklės ir plėtros ataskaitą.

"2002 metais Lietuvos geostrateginėje aplinkoje vyko itin reikšmingi teigiami pokyčiai, kuriuos lėmė euroatlantinės integracijos procesai. Šie įvykiai sudarė palankias sąlygas užtikrinti ilgalaikį Lietuvos saugumą laisvoje ir vieningoje Europoje", - sakoma nutarime.

Lietuva praėjusių metų pabaigoje gavo pakvietimą į NATO ir sėkmingai baigė derybas dėl stojimo su Europos Sąjunga. Stojimo į NATO protokolai buvo pasirašyti šių metų kovą, o stojimo į ES sutartis - balandį.

Lietuva tikisi tapti visateise abiejų organizacijų nare kitų metų pavasarį.

"Tačiau Lietuva lieka pažeidžiama transnacionalinio pobūdžio grėsmių. Tokie transnacionaliniai reiškiniai kaip organizuotas nusikalstamumas, nelegali prekyba ginklais, narkotikais, nelegali migracija, pavojingų ligų, tarp jų ir AIDS, plitimas peržengia valstybių sienas ir tampa tarptautinio saugumo iššūkiais, pavojais ir grėsmėmis, o jų plitimo tikimybė didėja", - rašoma priimtame nutarime.

Seimas taip pat pažymi, jog Vyriausybė praėjusiais metais nepakankamai dėmesio skyrė nedarbo, nuolat blogėjančios demografinės padėties, augančio narkotikų verslo, plintančio alkoholizmo, savižudybių, šešėlinio verslo, jaunimo nusikalstamumo, korupcijos bei šalies priklausomybės nuo vieno strateginių žaliavų ir energijos tiekimo problemoms.

"Priklausomybę nuo vienintelio tiekėjo didina tai, kad Lietuvos elektros ir dujų tinklai iki šiol neturi ryšių su Vakarų Europos energetikos sistemomis", - rašoma nutarime.

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos atstovas Algirdas Gricius skeptiškai įvertino parlamento priimto nutarimo reikšmę.

"Ar mes pritarsim, ar nepritarsim - mūsų mieloje žemelėje padėtis nesikeičia. Su liūdesiu pranešti kolegoms Seimo nariams, kad tai yra eilinis popierėlis, kurį mes priimam kiekvienais metais, iš esmės visiškai nedarantis įtakos valstybės elgesiui didinant valstybės saugumą", - sakė A.Gricius.

Nacionalinio saugumo sistemos būklės ir plėtros ataskaitą Vyriausybę Seimui įpareigoja pateikti Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymas.