JAV ambasados darbuotojai Vilniaus apygardos administraciniame ir Lietuvos vyriausiajame administraciniame teismuose bylinėjosi su Valstybine mokesčių inspekcija.

Buvę ir dabartiniai samdyti ambasados darbuotojai teismų prašė panaikinti Valstybinės mokesčių inspekcijos sprendimus, įpareigojančius sumokėti į biudžetą fizinių asmenų pajamų mokesčius už 1997-2001 metus.

Remdamiesi Lietuvos pasirašytomis tarptautinėmis konvencijomis, ambasados darbuotojų skundus teismai tenkino iš dalies ir atleido nuo baudų bei delspinigių, teigdami, kad darbuotojai yra nekalti dėl nesumokėjimo fakto, dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos taikytos klaidinančios sumokėjimo tvarkos, tačiau vis tiek patys privalėjo deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius.

Pasak pareiškėjų, Žmogaus teisių teismas yra konstatavęs, kad valstybė negali remtis tarptautinėmis sutartimis, kad pateisintų asmenų diskriminaciją taikant jiems įstatymus, taip pat - ir mokesčio sumokėjimo tvarką.

Lietuvoje samdytas ambasados personalas atlieka įvairias technines ir pagalbines funkcijas, bet diplomatinio darbo nedirba.

Skunde taip pat teigiama, kad mokesčių inspekcija daugiau nei penkerius metus teigė, kad mokesčio išskaičiavimas yra darbdavio prievolė ir analogiškai taikė įstatymus.

Ambasados darbuotojai teigia, kad, jų nuomone, diskriminacinis įpareigojimas darbuotojams patiems vykdyti darbdavio prievolę išskaičiuoti mokestį pažeidžia ir kitus Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius, taip pat - ir dėl teisėtų lūkesčių, teisėtumo bei asmenų moralinį ir fizinį saugumą valstybės apimančio nesikišimo į jų privatų gyvenimą, nes paties pajamų mokesčio įstatymo normos nesikeitė.

Ambasados darbuotojai teigia, kad dėl Lietuvos įstatymų painumo, kaitaliojimo ir neaiškumo jie yra atsidūrę "tragiškoje padėtyje".

Anot ambasados darbuotojų anksčiau skelbto laiško, "iš kiekvieno darbuotojo, kaip fizinio asmens, valstybė nori išieškoti maždaug po 50 tūkst. litų nesumokėto pajamų mokesčio, nors pagal Lietuvos įstatymus tik darbdavys privalo išskaičiuoti pajamų mokestį ir pervesti jį į biudžetą".

Tokia buvo ir ilgametė Valstybinės mokesčių inspekcijos pozicija, ir dauguma ambasadų šį mokestį pervesdavo į Lietuvos biudžetą.

"Kadangi JAV ambasada, kaip užsienio šalies atstovybė, turi imunitetą ir gali nesilaikyti Lietuvos įstatymų, tokia prievolė, mūsų nuomone, neteisėtai perkeliama ant mūsų, t.y. fizinių asmenų pečių", - buvo rašoma laiške. Jie teigia, kad Lietuvos valdžia pasirinko lengviausią kelią ir dėl įstatymų netobulumo bei savo valdininkų aplaidumo nubaudė mažiausiai apgintą asmenį - darbuotoją.

Kai kurie darbuotojai iš bankų paėmė mokestines paskolas, kad galėtų sumokėti įsiteisėjusiais teismų sprendimais priteistas pinigų sumas.

Europos žmogaus teisių teismo pareiškėjai prašo pripažinti, kad Lietuva pažeidė jų teises diskriminaciškai taikydama kitokią mokesčio sumokėjimo tvarką, nei ta, kuri yra nustatyta pagal darbo sutartis dirbantiems asmenims, ir priteisti pinigines kompensacijas už moralinę ir materialinę žalą.

Vienas pareiškėjų, vertėju ambasadoje dirbantis Paulius Markevičius sakė, kad Europos žmogaus teisių teismo prašys priteisti jam 50 tūkst. litų, nors pats žmogaus teisių pažeidimo konstatavimo faktas bus pakankama kompensacija.

Šiuo metu kadenciją baigęs JAV ambasados atašė viešiesiems ryšiams Michaelas Boyle'as (Maiklas Boilas) yra sakęs, jog "JAV ambasada laikosi JAV Valstybės departamento suformuluotos pozicijos nė vienoje pasaulio valstybėje neišskaičiuoti mokesčių iš darbuotojų" atlyginimo.

"Ši pozicija, kurios mes laikomės visose be išimčių pasaulio valstybėse, yra pagrįsta atitinkamomis konvencijomis, reguliuojančiomis diplomatinius ir konsulinius santykius", - yra sakęs M.Boyle'as.

Pasak jo, samdomi darbuotojai "dar prieš kelerius metus buvo įspėti" apie tokią tvarką.

Kaip skelbė žiniasklaida, Valstybinė mokesčių inspekcija yra atskleidusi, kad net 8 užsienio šalių ambasadų darbuotojai kelerius metus nemokėjo mokesčių į Lietuvos biudžetą, nes ambasados nepervesdavo lėšų, o darbuotojai patys negalėjo to padaryti. Mokesčių inspekcija atsisakydavo priimti įmokas, nes pagal įstatymo praktiką, tai privalėjo daryti darbdavys.

Vilniaus apskrities mokesčių inspekcijos duomenimis, susikaupę ambasadų darbuotojų įsiskolinimai pasiekė per 2,2 mln. litų. Didžiausia nesumokėtų mokesčių dalis teko JAV ambasadai, kurios darbuotojai per penkerius metus įsiskolino apie 1,85 mln. litų.

Pagal Lietuvos įstatymus, užsienio ambasadose dirbantys Lietuvos piliečiai nuo gaunamo atlyginimo turi pervesti Mokesčių inspekcijai 20 proc. fizinių asmenų pajamų mokestį, kuri turi iškaityti jį išmokėjusios įstaigos, įmonės, organizacijos, kaip numatė pajamų mokesčio įstatymas.

Tačiau ambasadose dirbantys specialistai iki praėjusių metų pasiimdavo darbo užmokestį ir kelerius metus neatskaičiuodavo pajamų mokesčio, vadovaudamiesi oficialiai skelbiama pajamų mokesčio taikymo komentaru bei praktika.