Teismų maratoną E. Stasytis pradėjo, norėdamas iš Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") Klaipėdos skyriaus prisiteisti kiek daugiau nei 6 tūkst. litų jam neišmokėtos pensijos. Tačiau birželio mėnesį Vyriausiasis administracinis teismas vyriškio apeliacinį skundą galutinai atmetė ir paliko galioti jam nepalankų Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimą. Teismas tai motyvavo tuo, kad dirbantiems pensininkams palankus Konstitucinio Teismo nutarimas galioja tik į ateitį ir neturi atgalinio veikimo galios. Paskutinė pensininko viltis atgauti pinigus - Strasbūro teismas.

Trečiadienį E. Stasytis Eltos korespondentui sakė laukiąs dokumentų iš Vyriausiojo administracinio teismo, o juos gavęs nedelsdamas žada kreiptis į Žmogaus teisių teismą Strasbūre. Pensininkas tvirtina išnaudosiąs visas galimybes ir tik tada nurimsiąs.

E. Stasyčio advokatas Osvaldas Martinkus sako manąs, jog tikimybė laimėti bylą Strasbūre yra nemaža. Sėkmės atveju klaipėdiečio pavyzdžiu greičiausiai pasektų ir daugiau savo pinigus norinčių atgauti šalies pensininkų. Tiesa, jie prieš tai, kaip ir E. Stasytis, turėtų kreiptis į šalies apygardų administracinius bei Vyriausiąjį administracinį teismus.