A. Butkevičiaus nedalyvavimo priežastys nežinomos. Kitas A. Butkevičių ginantis advokatas Adomas Liutvinskas informavo teismą nesantis tikras, ar jo ginamąjį pasiekė kvietimas atvykti į Aukščiausiojo Teismo plenarinę sesiją. Pasak jo, susisiekti su A. Butkevičiumi mobiliuoju ryšiu jam nepavyko.

Tai jau trečias neįvykęs šios bylos posėdis Aukščiausiajame Teisme. Ketvirtas bandymas pradėti svarstymą nukeltas į rugsėjo 18 dieną.

Praėjusį ketvirtadienį posėdis neįvyko, nes į jį taip pat neatvyko A. Butkevičius ir R. Andrikis. Šių metų sausį pirmoji plenarinė sesija atidėta dėl to, kad į ją neatvyko A. Butkevičius, tuo metu buvęs užsienyje.

A. Butkevičiaus baudžiamąją bylą Aukščiausiasis Teismas atnaujino dėl 2002 metų kovo 26-ąją paskelbto Lietuvai nepalankaus Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimo. Tarptautinis teismas pripažino, kad A. Butkevičiaus baudžiamajame procese buvo pažeistas nekaltumo prezumpcijos principas ir kaltinamojo teisė gintis nešališkame teisme.

Už moralinę žalą EŽTT A. Butkevičiui iš Lietuvos valstybės priteisė 5 tūkst. 700 eurų kompensaciją bei dar 2 tūkst. 900 eurų kompensaciją už patirtas teismo išlaidas ir sąnaudas.

Tačiau Strasbūro teismas nepanaikino apkaltinamojo nuosprendžio A. Butkevičiui, kuris siekia visiškos reabilitacijos. Nuo pat proceso pradžios A. Butkevičius savo bylą vadino politine provokacija.

Kovo 11-osios Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, buvęs Seimo narys bei krašto apsaugos ministras A. Butkevičius 1998 metais buvo apkaltintas pasikėsinęs sukčiauti dideliu mastu ir už tai kalėjo 2 metus ir beveik 5 mėnesius - nuo 1997 metų spalio 28-osios iki 2000 metų kovo 20 dienos, kol buvo iš kolonijos išleistas kaip atlikęs du trečdalius paskirtosios pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmės.

1997 metų rugpjūtį jis buvo sulaikytas Vilniuje, "Draugystės" viešbutyje, įtariant jį 15 tūkst. JAV dolerių kyšio paėmimu iš dabar jau mirusio verslininko Klemenso Kiršos.