Kodėl mūsų visuomenėje, šeimą laikančioje viena iš pamatinių vertybių, net ir menkutis, nieko nekainuojantis dėmesys jai sukelia aistras?

Žmonės nenoriai praleidinėjo be eilės

Anot Mildos Ališauskienės, vienos iš viešosios įstaigos „Draugiški šeimai“ steigėjos, prabilti apie tai, kad visuomenėje iš tiesų trūksta dėmesio šeimai, paskatino prieš dvejus metus atlikta apklausa, kuri parodė, kad apie 80-90 proc. nėščių moterų arba su mažamečiais vaikais nepraleidžiamos be eilės prekybos centrų kasose, apie 70 proc. tokių moterų neužleidžiama vieta viešajame transporte.

„Mes norime paskatinti žmones įsisąmoninti, kad draugiškais šeimai galime tapti tik tuomet, kai kiekvienas ją pastebėsime ir padėsime. Mūsų iniciatyva jau atsirado šeimoms su vaikais skirtos kasos. Šįkart žengiame dar toliau – pradedame akciją „Užleisk be eilės“. Visur, kur tik yra eilė – parduotuvėje, poliklinikoje, banke, tai kliūtis nėščiai moteriai ar mažiems vaikams. Jiems sunku išstovėti. Tuo tarpu aplinkiniai neretai to nepastebi“, - teigė įstaigos atstovė.

Įstaiga rėmėjų lėšomis pagamino 83 plakatus, kviečiančius tokias šeimas užleisti be eilės. Dvi savaites plakatai kabos įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

„Draugiški šeimai“ iniciatyva atsiradusios specialiai nėščioms moteris ir žmonėms su mažais vaikais skirtos kasos jau tapo kasdienybe prekybos centruose. Anot M. Ališauskienės, jos vis dar kelia kai kurių skeptikų nepasitenkinimą, tačiau jei nieko visuomenėje nekeisime, ji ir nesikeis.

„Tie, kuriems buvo skirta iniciatyva, ja naudojasi ir gauna tam tikras socialines privilegijas, kurių yra nusipelnę. Kodėl mes pasirinkome šį segmentą? Manome, kad neįgalius žmones ir senelius brandi visuomenė ir taip pastebi bei stengiasi jiems padėti. Tuo tarpu šeimai su mažamečiais vaikais, kaip parodė mūsų tyrimas, žmonės neatidūs“, - teigė pašnekovė.

Pasak „Rimi Lietuva“ atstovės ryšių su visuomene Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, kai šio tinklo prekybos centruose atsirado tokios kasos, kilo nemažas pirkėjų nepasitenkinimas.

„Iš pradžių šios kasos aptarnavo visus klientus, jei tuo metu nebūdavo nėščiųjų ar tėvų su mažamečiais. Tačiau pastebėjome, kad žmonės piktybiškai jų nepraleidžia. Taigi nusprendėme, kad jos neaptarnaus visų klientų. Tuomet kilo antroji nepasitenkinimo banga. Ypač piktinosi pensininkai, reikalaudami tokių kasų ir sau. Galiausiai radome optimalų variantą – kai kasininkė laisva, ji aptarnauja žmones, perkančius iki 5 prekių.

Šiandien žmonės su šiomis kasomis jau apsiprato – jau nebesipiktina. Nežinau, ar jie iš tiesų mano, kad šeimoms reikia tokios privilegijos, ar tiesiog apsiprato su šia tvarka. Beje, kasos po truputį tampa vis labiau apkrautos – žmonės su vaikais, kurie anksčiau stovėdavo bendrose eilėse, dabar iš tiesų ateina čia“, - pasakojo prekybos tinklo atstovė.

Dėmesys nieko nekainuoja?

„Tokio pobūdžio projektai primena šeimos vertę ir suteikia galimybę pamąstyti, ar savo kasdienybėje galime kuo nors pagelbėti šeimai, būti jiems atidesni ir geranoriškesni. Tokie elementarūs dalykai – užleisti be eilės, užleisti vietą yra svarbūs. Tam nereikia investicijų, tik jautraus požiūrio“, - teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojas Tomas Milevičius. Tai vienas iš 12 ministerijos remiamų projektų, skirtų šeimai.

Anot M. Ališauskienės, dėmesys iš tiesų nieko nekainuoja. „Danijos oro uoste, jei lėktuve yra mažas vaikas, yra iš karto privežamas vežimėlis, kad tėvai galėtų oro uostą pasiekti patogiai. Tiesa, tai gilias demokratijos tradicijas turinti šalis.

Tačiau prisimenu atvejį, kai skridau su 9 mėnesių kūdikiu į Rumuniją. Lėktuvui nusileidus kalnuose į saloną įbėgo moteris ir paklausė, kur yra vaikas. Ji paėmė jį ant rankų ir nešė iki pat oro uosto, nes, jos įsitikinimu, mama, kuri 4 valandas skrido laikydama ant rankų kūdikį, yra pavargusi. Mes suprantame, kad mūsų akcija gal labai nieko nepakeis, tačiau mes norime, kad žmonės bent jau pratintųsi paklausti, ar nereikia pagalbos“, - teigė pašnekovė.

Savaitgalį vyksiančioje parodoje „Vaikų šalis“ įstaiga ketina pristatyti miestą, kuriame visi bus draugiški šeimai. Čia bus šeimai draugiškas odontologijos kabinetas, jogos pamokos, auklės paslaugos norintiems po parodą pavaikščioti be vaikų ir daug kitų įdomybių.

Sekmadienį prie Parodų centro vyks prekių vežimėlių varžybos. „Gal iš šono ši akcija atrodo ir kvailai, tačiau mes to ir siekiame. Norime, kad tie, kurie priima sprendimus, pamatytų iš šono, kaip atrodo šeima, kai didžiulėje stovėjimo aikštelėje su pilnu prekių vežimėliu jai tenka laviruoti tarp važinėjančių mašinų ir dar saugoti aplink lakstančius vaikus“, - teigė dar viena „Draugiški šeimai“ steigėja Gabija Vitkevičiūtė.

Kitais metais įstaiga ketina draugišką šeimą aplinką diegti ir į eismo taisykles. „Yra buvę atvejų, kaip gatvėje gimdė policininkų sustabdyta nėščia moteris. Taip pat žinome atvejų, kaip moteris su mažais vaikais pasistato automobilį neįgaliųjų vietoje, kad jai būtų patogiau parsivežti iš prekybos centro produktus, tačiau policininkai ją už tai nubaudžia. Mes sieksime, kad žmonėms su mažais vaikais vietos atsirastų prie visų įstaigų“, - teigė dar viena „Draugiški šeimai“ steigėja Daiva Dumčiuvienė.

Tačiau kol kas jai tenka įrodinėti, kodėl turėtų atsirasti tokie ženklai Lietuvoje, kai niekur daugiau jų nėra. „Iš tiesų mes esame pririnkę pavyzdžių, kad jie yra. Jie nėra patvirtinti visuotinai, dažnai savadarbiai, tačiau jie yra“, - teigė pašnekovė.