Prasiskolinusios viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) administracija šiuo metu tokios galimybės nebesvarsto, rašo "Lietuvos rytas".

Dabar, kai nėra likę nė lito, galvojama, kaip išmokėti jau įvykusių renginių autoriams žadėtus honorarus ir atsiskaityti su kitais specialistais bei įstaigomis.

Pasak VEKS administracijos vadovo Rolando Kvietkausko, Šviesos festivalio buvo atsisakyta dar metų pradžioje mažinant biudžetą "Naujųjų metų, dirbdami kitus suplanuotus darbus, vis tiek kaip nors sulauksime. Tik Vilniaus dangaus tikrai niekas nebenušvies".

Šiuo metu VEKS už įvairius renginius yra skolinga apie 800 tūkst. litų.
Skolos kasdien tik auga, nes Vilniaus miesto savivaldybė, kaip viena VEKS steigėjų, neskiria pinigų atsiskaityti su skolų laukiančiais autoriais.

R.Kvietkauskas neatmetė galimybės, kad dar kurį laiką neišmokėjus skolų, gali prasidėti teismų maratonas.

"Po truputį skolas likviduojame, nors norėtųsi judėti kur kas greičiau, nes skolos spaudžia dar nuo 2008-ųjų. Tikėtina, kad Vilniaus valdžia dar iki metų pabaigos skirs tiek pinigų, kad galėtume likti be skolų", - vylėsi R.Kvietkauskas.

Skolinga VEKS ne tik Vilniaus savivaldybė, bet ir kita įstaigos steigėja - Kultūros ministerija.

Ministerija iki šiol negali apsispręsti, ar skirti pinigų 2009 metų sausio 1-osios nakties spektakliui "Spragtukas", kuris buvo rodomas Vilniaus sporto rūmuose.

Kultūrą kuruojantis Vilniaus vicemeras, liberalcentristas Gintautas Babravičius buvo nusiteikęs labiau pesimistiškai nei VEKS vadovas.
"Šįmet tikrai negalėsime likviduoti visų skolų. Judame po truputį į priekį, bet pirmiausia reikėtų atsiskaityti su 2008 metų renginių autoriais, o tik po to galėsime galvoti apie 2009-ųjų skolas", - teigė jis.

Vicemeras tikisi, kad geriausiu atveju VEKS skolos bus likviduotos per aštuonis-devynis kitų metų mėnesius.

"Teismų savivaldybei nepavyks išvengti ne tik dėl VEKS skolų, bet ir dėl miesto gatvių šlavimo, kitų darbų", - tikino G.Babravičius.