Šiemet per darbo savaitę paskelbiama vidutiniškai po 5-7 konkursus. Nuo sausio iki spalio jų paskelbta 958, tai yra beveik penkiskart mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Turimais duomenimis, esant ekonominiam sunkmečiui ir didėjant nedarbui, sėkmingai baigiasi dauguma konkursų į laisvas darbo vietas valstybės tarnyboje.

VTD pranešė, kad pernai iš daugiau kaip 5 tūkst. konkursų beveik tūkstantis, tai yra penktadalis, baigėsi tuo, kad valstybės tarnautojų nebuvo priimta. O šiais metais iš bemaž tūkstančio konkursų 145, tai yra maždaug kas septintas, baigiasi taip pat.

VTD specialistai nėra tikri, kad tai, jog mažėja konkursų valstybės tarnyboje, gali būti siejama su dabartinės Vyriausybės vykdoma Saulėlydžio programa, kuria siekiama mažinti tarnautojų skaičių.
"Taip, konkursų skaičius gerokai sumažėjo, tačiau daryti išvadas dėl valstybės tarnautojų skaičiaus pokyčių yra tikslinga tik sistemingai analizuojant valstybės tarnautojų priėmimo, atleidimo, pareigybių skaičiaus duomenis", - teigė departamento atstovė Laura Fadejeva.

Statistika rodo, kad spalio pradžioje, palyginti su praėjusių metų pabaiga, užimtų pareigybių skaičius sumažėjo 1396 - nuo 78 625 iki 77 229. Vien per rugsėjį užimtų pareigybių buvo mažiau beveik tūkstančiu.
Šiemet sumažėjo ir valstybės tarnybos darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis. Kita vertus, tokių darbuotojų sumažėjo kur kas labiau, nei, pavyzdžiui, karjeros, statutinių ir politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Pastarųjų per rugsėjį sumažėjo 371 - nuo 54 998 iki 54 627, tačiau nuo metų pradžios padaugėjo 60.

Tai reiškia, kad pirmoje šių metų pusėje politinio pasitikėjimo, karjeros ir statutinių valstybės tarnautojų skaičius augo, nepaisant Vyriausybės patikinimų, jog biurokratų skaičius mažinamas.

Praėjusią savaitę surengtame seminare apie Saulėlydžio procesą kai kurie ekspertai išsakė savo nuogąstavimus, kad automatiškas ir nevisada gerai pamatuotas biurokratijos mažinimas gali blogai atsiliepti valstybės tarnybai.

"Vienakryptė orientacija į pačios valstybės tarnybos ir biudžeto išlaidų mažinimą gali sumenkinti viešųjų paslaugų kokybę", - įsitikinęs viešosios įstaigos "Europos socialiniai, teisiniai ir ekonominiai projektai" valdybos pirmininkas Klaudijus Maniokas.