BNS naujienų agentūra gavo Valstybės Dūmos Agropramoninės deputatų grupės pranešimą spaudai, kuriame Rusijos parlamentarai labai stebisi apskritojo stalo organizatorių sprendimu neleisti dalyvauti posėdyje šios deputatų grupės visuomeniniam ekspertui S.Mickevičiui.

Forume dalyvaujantys Seimo nariai liberalai Alvydas Medalinskas ir Algirdas Gricius pareiškė griežtą protestą, po kurio diskusijų dalyviai iš abiejų šalių išėjo į kitas patalpas.

Kitoje salėje forumas buvo tęsiamas toliau be S.Mickevičiaus.

Anot Rusijos deputatų pranešimo spaudai, "S.Mickevičius - Rusijos pilietis, iki 1999 metų rugpjūčio nuolat gyvenęs Lietuvoje ir buvęs priverstas palikti ją dėl politinių persekiojimų, ketino pateikti kritišką antirusiškos Lietuvos valstybės užsienio ir vidaus politikos įvertinimą".

1999 metų rugpjūtį S.Mickevičių Lietuvos teismas pripažino kaltu Sausio 13-sios žudynių byloje ir nuteisė jį kalėti ketverius metus. Per teismą laisvėje buvęs S.Mickevičius pabėgo nuo teisingumo ir rado prieglobstį Rusijoje.

Dūmos deputatų pranešimu, "atsisakę suteikti jam galimybę dalyvauti apskritajame stale, renginio organizatoriai iš Lietuvos ir Rusijos neparodė pasirengimo vesti atvirą dialogą, išklausyti alternatyvų požiūrį į Rusijos ir Lietuvos santykius".

"Visa tai labai stebina ir kelia abejonių, ar Lietuvos atstovai laikosi reguliariai deklaruojamų demokratijos ir žodžio laisvės principų", - sakoma deputatų pareiškime.

Valstybės Dūmos atstovai taip pat apgailestauja kad renginio organizatoriai iš Rusijos "neapgynė Rusijos piliečio teisės pareikšti savo nuomonę".