Trijų JAV karinių sraigtasparnių „Black hawk“ („Juodasis vanagas“) skrydį virš Vilniaus apylinkių išvysti galėjo tik akyla akis. Vilniečiai amerikiečių oro pajėgų pasididžiavimo neišvydo Civilinės aviacijos administracijai neišdavus leidimo kariniams sraigtasparniams leistis Senamiesčio prieigose.

Pavadinimas, kaip ir kitų amerikiečių sraigtasparnių, kilusių iš indėnų genčių vardų, daugeliui, matyt, įstrigo po karinės kino dramos „Juodojo vanago žūtis“. Karinėse operacijose amerikiečių „vanagai“ sėkmingai naudojami nuo aštuntojo dešimtmečio iki šiol.

„Galime skristi netgi esant itin šaltam orui, nes tam tikros sistemos apsaugo nuo apledėjimo. Turime galimybę skristi naktį, net be mėnulio, taip pat skristi labai žemai, esant dideliam debesuotumui“, – pasakojo pilotas Nate`as Wristonas.

Į Lietuvą atvykęs JAV sausumos pajėgų komponento Europoje vadas generolas Carteris F. Hamas su Lietuvos kariuomenės vadovybe sutarė, kad ateityje Lietuva su amerikiečiais turės daugiau bendrų karinių pratybų. Artimiausios – jau kitų metų spalį kartu su visomis Baltijos šalimis.

„Tai būtų pirmos iš kasmetinių pratybų – mes susitelksime, kad mūsų kariuomenės galėtų artimiau bendradarbiauti. Naudosime scenarijus, panašius į Afganistano operacijas. Mums svarbu pasirengti, kaip pergabenti Jungtinių Valstijų karius į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis, jei tai būtų būtina“, – sako C. G. Hamas.