„Malonu girdėti, kad mūsų kaimynai sugeba savo skausmingą istoriją įvertinti objektyviai“, – sakė Briuselyje viešinti prezidentė. – „Bet neskubėčiau vertinti, norėčiau matyti konkrečius, realius žingsnius. Pareiškimai kartais lieka tik pareiškimais“.

Praktiką, kai nuo bet kokio autoritarinio režimo, įskaitant stalinizmą, nukentėjusi tauta geba objektyviai vertinti savo istoriją, D. Grybauskaitė laiko sveikintina, bet sako nenorinti skubėti su vertinimais.

DELFI primena, kad vaizdo tinklaraščio įraše, skirtame Politinių represijų aukų atminimo dienai, minimai spalio 30-ąją, D. Medvedevas pareiškė, jog nacionalinių tragedijų atminimas toks pat šventas, kaip ir pergalių, o pateisinti SSRS diktatoriaus J. Stalino represijas, yra neleistina.

„Spalio 30-oji - tai milijonų suluošintų likimų atminimo diena. Žmonių, sušaudytų be teismo ir tardymo, žmonių, išsiųstų į lagerius ir tremtį, netekusių pilietinių laisvių už tai, kad užsiima „ne tuo", arba už liūdnai pagarsėjusią „socialinę kilmę". „Liaudies priešų ir jų „pakalikų" etiketės buvo priklijuotos tada ištisoms šeimoms", - primena Rusijos valstybės vadovas.

„Neįmanoma įsivaizduoti teroro, nuo kurio nukentėjo visos šalies tautos, masto. Kruviniausias jis buvo 1937-1938 m. „Liaudies sielvarto upe" pavadino Aleksandras Solženicynas begalinį ištremtųjų tuo metu „srautą", - sako Rusijos prezidentas. - Per dvidešimt prieškario metų buvo naikinami ištisi mūsų liaudies sluoksniai ir luomai. Buvo beveik sunaikinti kazokai. „Išbuožinti" ir nuskurdinti valstiečiai. Buvo vykdomas politinis ir inteligentijos, ir darbininkų, ir kariškių persekiojimas. Buvo persekiojami visų religinių konfesijų atstovai", - priduria D. Medvedevas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas, profesorius Evaldas Nekrašas, kaip ir prezidentė, sako nenorįs skubėti vertinti Rusijos vadovo teiginių, mat tokiais teiginiais D. Medvedevas tiesiog gali siekti pagerinti savo įvaizdį išsilavinusių savo šalies piliečių gretose bei pasaulyje.

Pasak mokslininko, ir anksčiau Rusijos vadovai yra pripažinę, kad J. Stalino represijų būta, tačiau buvo siekiama sumažinti jų mastą arba pateikti diktatorių kaip racionalų valstybės vadovą, tad šiuo aspektu D. Medvedevo pareiškimas, kuriuo atsisakoma pateisinti J. Stalino represijas, yra „truputį kitoks“.

„Tačiau nuo to, ką jis sako, mažai kas keičiasi demokratijos Rusijoje srityje. Aš nesureikšminčiau ir nemanyčiau, kad kas nors Rusijoje radikaliau pasikeis – pavyzdžiui, kad pasikeis požiūris į 1940-uosius metus“, - DELFI sakė E. Nekrašas.