„Šias pareigas einantis valstybės tarnautojas (…) analizuoja su savivaldybės ir mero veikla susijusius gandus, apie juos informuoja merą, mero pavaduotojus, mero patarėją viešiesiems ryšiams, nuolat stebi internete pasirodančią informaciją, susijusią su Vilniaus miestu ir savivaldybe, nedelsiant praneša savivaldybės vadovybei apie tokios informacijos pasirodymą“, - rašoma Valstybės tarnybos departamento (VTD) tinklalapyje paskelbtame pareigybės aprašyme.

Privalo būti filologas

Be gandų analizės, vyriausiasis savivaldybės piarščikas turės palaikyti gerus ryšius su žiniasklaida, rengti jai informaciją, informuoti miesto gyventojus aktualiais klausimais. Jis taip pat atsakys už savivaldybės įvaizdžio formavimą, organizuos ir vykdys rinkodaros bei viešųjų ryšių kampanijas, kontroliuos skyriaus veiklą bei koordinuos informacijos teikimą žiniasklaidai.

Tačiau kad susidorotų su šiomis funkcijomis, asmuo, pretenduojantis užimti Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus pareigas privalo būti filologas.

Kaip DELFI teigė savivaldybės Personalo skyriaus vedėjas Antanas Gadeckas, savivaldybė vadovaujasi Vyriausybės nutarimu ir surašo visas studijų sritis ir kryptis, kaip nurodyta. Tačiau paprašytas patikslinti, nurodė, jog užimti Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pareigas išties gali tik filologas, o, pavyzdžiui, žurnalistui kelias būtų užkirstas.

V.Navickas: mes norime išaiškinti, ką mes darome

Vilniaus miesto meras V. Navickas, klausiamas apie būtinybę būsimam Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjui analizuoti gandus, susijusius su savivaldybės ir mero veikla, sako esąs suinteresuotas, kad iš savivaldybės gyventojams plauktų žinios, o ne gandai.

„Ar jūs dabar pasakytumėt, kad pastoviai nėra gandų? Tai tegul analizuoja tuos gandus ir laiku pasako, kad gandų nebūtų. Mums svarbu, kad būtų pateiktos žinios, o ne gandai. O aš ne vieną kartą skaičiau – viskas, pastatas, griūva, viskas, nežinia, kas bus su darbuotojais, užplūs biržą. Po to biržos neužplūdo, pastatas nenugriuvo“, - DELFI pasakojo meras.

Konservatorius piktinosi, kad žiniasklaida, jo nuomone, nuolat užsiima kūryba ir nesupranta, kai aiškinama apie mokesčius ar deklaracijas.

DELFI primena, kad į žiniasklaidos akiratį V. Navickas buvo patekęs dėl to, kad deklaracijoje už 2007 m. nurodo sumokėjęs tik 1051 Lt pajamų mokesčių, nors pajamų tais metais gauta 117 207 Lt, privalomas registruoti turtas siekė 3,7 mln. Lt, vertybiniai popierių, meno kūrinių bei juvelyrinių dirbinių vertė - 3 mln. Lt, piniginės lėšos – 25 tūkst. Lt, o paskolų gauta 250 tūkst. Lt.

„Reikia dirbti su žurnalistais, reikia aiškinti, ką mes darome ir reikia tikėtis, kad žurnalistais supras, ką mes darome, kaip aiškiname mokesčius, kaip aiškiname deklaracijas. Kai jie supras – tada nebus gandų“, - vylėsi meras.