Paklaustas nuomonės apie pranešimus, neva mūsų šalyje buvo laikomi ir tardomi amerikiečių sulaikyti asmenys, A. Kubilius priminė, kad tyrimą atlieka ne Vyriausybė, o NSGK. Jis patikino nežinąs jokios papildomos informacijos, o būdamas premjeru esą nesulaukė prašymų priimti sulaikytuosius.

„Man nėra tekę susidurti su tokia situacija. Nesu gavęs, būdamas premjerų, kokių nors panašių prašymų, todėl negaliu vertinti šitos situacijos“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Kubiliaus, daugiau žinių galbūt galėtų atskleisti ankstesnės valdžios atstovai, visų pirma – Vyriausybės vadovai. „Atsakymus turėtų duoti atitinkamos JAV žinybos, nes mums patiems aiškintis nėra taip paprasta ir nežinau, ar galime ką nors papildomai išsiaiškinti, lyginant su ta pačia tarptautine žiniasklaida“, – tvirtino premjeras.

„Komitetas turi atliti tyrimą ir aiškiai atsakyti, o dabar mums spėlioti, buvo ar nebuvo, vadovai žinojo ar nežinojo, būtų spekuliatyvu“, – pridūrė jis.

Nurodė konkrečias datas

JAV televizija „ABC News“ trečiadienį atskleidė lėktuvų, esą gabenusių CŽV kalinius į Lietuvą, numerius, maršrutus ir datas, kada keli lėktuvai leidosi Vilniuje. „2004 m. rugsėjo 20 d. lėktuvas „Boeing 707“ su numeriu N88ZL atliko tiesioginį skrydį iš Bagramo oro bazės (Afganistane) į Vilnių“, – skelbiama pranešime.

Publikacijoje pažymima, kad buvusių CŽV pareigūnų teigimu, lėktuve buvo teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ sulaikytasis, gabentas iš vienos sulaikymo vietos į kitą.

2005 m. liepą CŽV užsakytas lėktuvas „Gulfstream IV“ su numeriu N63MU esą skrido tiesiogiai iš Kabulo į Vilnių. Keli buvę CŽV pareigūnai, dalyvavę CŽV kalėjimų programoje, patvirtino skrydį kaip kalinio perkėlimą į Lietuvą.

Pasak „ABC News“, galimai Lietuvoje veikęs CŽV kalėjimas buvo paskutinė Europoje įkurta vadinamoji „juodoji“ vieta, kai 2003 m. pabaigoje buvo uždarytas slaptas CŽV kalėjimas Lenkijoje. Kalėjimas Lietuvoje esą buvo uždarytas, kai 2005 m. lapkritį pasirodė informaciją apie kitus CŽV kalėjimus Lenkijoje ir Rumunijoje.

Rugpjūtį ta pati televizija pranešė, kad Lietuva CŽV leido naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą po Rugsėjo““ 11-osios iki 2005 m. kalinti aštuoni „Al Qaeda“ kovotojai.

Šį JAV žiniasklaidos pranešimą paneigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir tuomečiai prezidentas Valdas Adamkus bei premjeras Algirdas Brazauskas.

NSGK trečiadienį pranešė nutaręs prašyti parlamento įgaliojimų pavesti jam atlikti parlamentinį tyrimą dėl to. Išvakarėse prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė tebeturinti netiesioginių įtarimų, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas, ir papriekaištavo dėl pernelyg formaliai atliekamo tyrimo.

Savo ruožtu Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomas Hammarbergas, atvykęs trumpo vizito į Vilnių, teigė, jog tam tikrų žmonių pateikti liudijimai rodo, kad Lietuvoje galėjo veikti slaptas amerikiečių žvalgybos kalėjimas, kuriame sulaikytieji galėjo būti apklausiami naudojant smurtą.