Publikacijoje pažymima, kad buvusių CŽV pareigūnų teigimu, lėktuve buvo teroristinės organizacijos "al Qaeda" sulaikytasis, kuris buvo gabenamas iš vienos sulaikymo vietos į kitą.

"Taip pat 2005 metų liepą CŽV užsakomasis lėktuvas "Gulfstream IV" su numeriu N63MU skrido tiesiogiai iš Kabulo į Vilnių. Keli buvę CŽV pareigūnai, dalyvavę CŽV kalėjimų programoje, patvirtino skrydį kaip kalinio perkėlimą į Lietuvą", - dėstoma pranešime.

Pasak "ABC News", įtariamas CŽV kalėjimas Lietuvoje buvo paskutinė Europoje įkurta vadinamoji "juodoji" vieta, po to kai slaptas CŽV kalėjimas 2003 metų pabaigoje buvo uždarytas Lenkijoje.

Vilniaus kalėjimas, pasak JAV televizijos, buvo uždarytas po to kai 2005 lapkritį pasirodė informaciją apie kitus CŽV kalėjimus Lenkijoje ir Rumunijoje.

"ABC News" rugpjūčio mėnesį savo interneto svetainėje pranešė, kad Lietuva CŽV leido naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą po 2001 metų rugsėjo 11-osios iki 2005 metų kalinti aštuoni "Al Qaeda" kovotojai.

Šį JAV žiniasklaidos pranešimą paneigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, tuometinis prezidentas Valdas Adamkus ir tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pranešė nutaręs prašyti parlamento įgaliojimų pavesti jam atlikti parlamentinį tyrimą dėl galimo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo buvimo Lietuvoje.

Imtis kruopštesnio situacijos tyrimo NSGK suskubo po antradienį prezidentės Dalios Grybauskaitės per spaudos konferenciją išsakytų priekaištų dėl formaliai atliekamo tyrimo.

Valstybės vadovė pareiškė turinti "netiesioginių įtarimų", kad Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas. Anot jos, jei viešai iškeltos abejonės dėl galimai Lietuvoje veikusio CŽV kalėjimo pasitvirtintų - Lietuva turi prisiimti atsakomybę ir atsiprašyti.