Pagal NATO standartus sukurtas modernus Krizių valdymo centras, kuris stebi ir prognozuoja krizes, galinčias kilti dėl didelių pramoninių avarijų ir stichinių nelaimių, pradėjo veikti 2002-aisiais. Keliolika metrų po žeme esantis centras įkurtas toje pačioje vietoje, kur sovietmečiu buvo įrengtas bunkeris.

Centre 24 valandas per parą budi karininkai, palaikantys ryšį su visomis 10 Lietuvos apskričių, specialiosios tarnybomis. Centro nuolatinės grėsmių ir krizinių reiškinių stebėjimo bei prognozavimo ekspertų grupės yra pasirengusios bet kada informuoti visuomenę apie potencialius pavojus.

Kuriant Krizių valdymo centrą buvo laikomasi bendrų NATO rekomendacijų, Lietuvos pareigūnus tiesiogiai konsultavo Didžiosios Britanijos Gynybos ministerijos šios srities ekspertai.

Supažindintas su Lietuvos integracijos į NATO tikslų bei krašto apsaugos sistemos reformų tvarkaraščio įgyvendinimo planu, prezidentas pokalbyje su žurnalistais atsiliepė apie jį palankiai.

"Dabar reikia daryti, kad tas planas, koks yra paruoštas, būtų įgyvendintas. Tam reikia ir žmogiškųjų resursų, ir supratimo, ir, žinoma, finansų, ir sėkmės faktoriaus", - sakė R.Paksas. L.Linkevičius žurnalistams sakė, kad Lietuva palaipsniui perima visus NATO norminius dokumentus.

"Visa tai patenka į mūsų įsipareigojimus, nes kovo 12 dieną, siųsdami laišką NATO tarybai, esame įsipareigoję politinėje, karinėje srityje padaryti tam tikrus darbus", - sakė KA ministras.

Ministras sakė iš Aljanso gavęs 300 puslapių dokumentą, kuriame pateikti NATO pageidavimai ir pasiūlymai Lietuvai, kokius darbus iki kokio termino reikia atlikti. Kai kurios rekomendacijos, L.Linkevičiaus teigimu, siekia net 2014 metus.

Ministras sakė paskaičiavęs, kad dabar Lietuva turi atlikti daugiau nei 90 darbų. L.Linkevičius sakė prezidentui pristatęs tikslus, apibrėžiančius, kaip turėtų būti vystomos Lietuvos ginkluotosios pajėgos - mobilios, perdislokuojamos, aprūpinamos, be to, Lietuva turi įsipareigojimų paruošti karininkus ir puskarininkius darbui NATO štabuose.

Susitikime tartasi, kaip patobulinti dabartinę Lietuvos teisinę bazę ir kaip pavyzdį minėjo Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymą.

Ministro teigimu, pataisomis turėtų būti sudarytos sąlygos operatyvesniam sprendimų priėmimui, kilus kokiai nors krizei ir siekiant Aljansui ją operatyviai išspręsti.