Praėjusią savaitę į Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę dėl dizenterijos buvo paguldyti O. ir H.Minkovskių bei S.Hariso gatvių butuose gyvenantys 4-8 metų vaikai. Visi jie gėrė vandenį iš to paties gatvėje esančio bendro naudojimo hidranto, nes jų šeimos neturi vandentiekio.

Kaip BNS sakė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir rinkos priežiūros skyriaus vedėjas Petras Tarvydas, Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Kauno skyriaus pateikti vandens mikrobiologinio tyrimo rezultatai parodė, kad hidranto vandenyje yra kaliforminių bakterijų, žarninių lazdelių, žarninių enterokokų.

"Vadinasi, vanduo buvo užterštas fekalijomis. Žarninės lazdelės liudija apie šviežią fekalinę taršą, enterokokai - apie seną taršą", - teigė P.Tarvydas.

Pasak jo, bendras mikroorganizmų kiekis viename mililitre vandens leistiną normą viršija tūkstančius kartų.

"Bendrovės "Kauno vandenys" darbuotojai jau valo ir dezinfekuoja hidranto nuotekų šulinį bei vamzdynus ir kitą savaitę po pakartotinio vandens tyrimo bus sprendžiama, ar atnaujinti vandens tiekimą į šį hidrantą", - kalbėjo vedėjas.

Jo teigimu, įmonei "Kauno vandenys" dėl netvarkingo hidranto paskirta 400 litų administracinė bauda.

Kaip BNS tvirtino įmonės "Kauno vandenys" direktorius Vilius Burokas, O. ir H.Minkovskių gatvėje esančiame hidrante buvo savavališkai pačių gyventojų pakeistos kai kurios sklendės. "Dėl to nešvarus vanduo iš nuotekų šulinio galėjo patekti į hidranto vamzdžius, kuriais atiteka tikrai švarus vanduo", - aiškino jis.

Pasak V.Buroko, įmonės darbuotojai hidranto šulinyje rado daug gyventojų primėtytų maisto atliekų, įvairių daiktų, įtariama, jog ten buvo išpilamos ir žmonių fekalijos.

Bendrovė įsipareigojo peržiūrėti ir atnaujinti visus kitus miesto hidrantus, kurių yra 21.