Idėja įkurti vieningą aukojimo internetu svetainę gimė aktyviems jauniems žmonėms – Ingai Lukoševičiūtei ir Pilietinės atsakomybės fondo valdybos nariui Tadui Langaičiui, kai patys pabandę paaukoti lėšų labdarai artimųjų vardu susidūrė su sunkumais.

„Lietuvoje informacija apie vykdomus labdaringus projektus yra chaotiška, be to, aukotojas dažnai nesužino, kaip skirta parama panaudota, – teigė projektą įgyvendinančios VšĮ „Geros valios projektai“ valdybos pirmininkas Tadas Langaitis. – Suteikdami visokeriopą pagalbą tiek norintiems aukoti, tiek tos paramos siekiantiems, norime kilstelti labdaringos veiklos tradicijas Lietuvoje į naują lygmenį ir įtvirtinti tam tikrus skaidrumo, atskaitomybės standartus. Tikiu, kad žinodami, jog geram darbui atlikti prireiks vos kelių minučių, vis daugiau žmonių ir įmonių įsijungs į labdaringą veiklą.“

Faktą, kad žmonės Lietuvoje nori padėti silpnesniems, liudija sėkminga www.aukok.lt veiklos pradžia. Vos prieš mėnesį įkurta svetainė jau sulaukė daugiau nei 12 tūkst. unikalių lankytojų, projekto fanais socialinių ryšių tinkle „Facebook“ tapo per 1200 vartotojų, o per svetainę paaukota pinigų suma jau siekia 7 tūkst. Lt.

Be jokio atlygio įgyvendinti projektą padeda dešimtys privačių asmenų ir verslo organizacijų, todėl www.aukok.lt jau galima vadinti visuomeniniu lietuvių projektu.

„Vos apie idėją pradedame pasakoti aktyviems žmonėms, dažnas jų entuziastingai sutinka padėti ir sako pats ne kartą apie tai pagalvojęs. Vadinasi, tokiam projektui tikrai atėjo laikas,“ – sėkmingu startu džiaugėsi T.Langaitis.

Šiuo metu svetainėje galima pasirinkti iš 13 paramos projektų, kuriuos vykdo 12 labdaros organizacijų. Kiekvieną projektą, kuris pretenduoja gauti paramą per www.aukok.lt sistemą, kruopščiai įvertina ir atrenka komisija, sudaryta iš Pilietinės atsakomybės fondo, VšĮ „Geros valios projektai“, žiniasklaidos ir nevyriausybinių organizacijų sektoriaus ekspertų.

Visa paaukota suma atitenka aukotojo nurodytam labdaros projektui, nes www.aukok.lt netaiko jokio administravimo mokesčio. Už per sistemą pervedamas lėšas mokesčio netaiko ir partneriais tapę bankai – „Swedbank“, SEB, „Nordea“.

www.aukok.lt dalyvaujančios labdaros organizacijos kiekvienam aukotojui teiks ataskaitas, kas buvo įsigyta už paaukotas lėšas. Aukoti lėšų bus galima ne tik savo, bet ir kito žmogaus vardu – jam paramos gavėjas atsiųs padėką už kilnų poelgį. www.aukok.lt iniciatorių manymu, tai gali tapti puikia dovana artimam žmogui artėjančių Kalėdų proga. Verslo įmonėms, paaukojusioms lėšų per www.aukok.lt sistemą, bus automatiškai sutvarkyti visi reikalingi dokumentai, leidžiantys pasinaudoti pelno mokesčio lengvata.