Aplinkosaugininkai natrio bei sandėlio savininkams Stasiui Dautartui ir Michaeliui Kačorovskiui už tai, kad jie laiku nesutvarkė krovinio sandėliavimo pagal cheminių medžiagų saugojimui keliamus reikalavimus surašys administracinių teisės pažeidimo protokolą, kurį perduos teismui.

Teismas, nagrinėdamas tokią administracinio teisės pažeidimo bylą, gali skirti piniginę baudą iki 600 litų, pranešė Aplinkos ministerija.

Gegužės viduryje netoli Nemenčinės esančiame Pakryžės kaimelyje ugniagesiai, tikrindami nenaudojamas patalpas, aptiko daugiau nei 50 tonų aktyvaus metalo natrio. Natrio saugojimui keliami specialūs reikalavimai, nes sąlytyje su vandeniu jis sprogsta.

Vienoje iš apleistų patalpų buvo sukrautos 504 statinės, kai kurios iš šių 100 litrų talpos statinių buvo gerokai aprūdijusios. Ant sveikesnių dar buvo išlikusios etiketės, skelbiančios, jog statinėse išfasuotas dar Sovietų Sąjungoje 1991 metais pagamintas natris.

Nustačius, kad pavojingo krovinio savininkas yra verslininkas S.Dautartas, jam ir M.Kačorovskiui buvo nurodyta iki birželio 10 dienos sutvarkyti natrio saugojimą taip, kad atitiktų keliamus reikalavimus. Natrio savininkas taip pat galėjo surasti pirkėją kroviniui bei taip atsikratyti chemikalo.

Tačiau S.Dautarui, kuris yra ėmęs paskolas iš banko bei įklimpo skolose, nepavyko atsikratyti natriu. Ketvirtadienį Vilniaus rajono aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Mykolas Bekasėnas sakė BNS, jog trečiadienį vakare jis lankėsi natrio saugojimo vietoje bei tikrino, kaip krovinio bei sandėlio savininkai įvykdė aplinkosaugininkų nurodymus.

"Savininkas (natrio - BNS) padarė mažai, nors buvo prisižadėjęs daugiau", - pažymėjo M.Bekasėnas. Valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai nustatė, kad S. Dautartas ir M. Kačorovskis įvykdė tik dalį būtiniausių priemonių, užtikrinančių minimalias pavojingojo krovinio saugaus laikymo sąlygas.

Statinės su natriu, ant kurių patekdavo lietaus vanduo pro nesandarų stogą, yra patrauktos į saugesnę vietą, patalpos ir cheminė medžiaga - saugomos, prie pastato pakabinti įspėjamieji užrašai.

Tačiau sandėlyje nėra neutralizuojančių medžiagų, kelios statinės su pažeista hermetizacija nepatalpintos į papildomą pakuotę, pakuotės nėra tinkamai paženklintos, neatlikta objekto pavojaus ir rizikos analizė, nenumatytos prevencinės priemonės, kad būtų išvengta avarijų ar būtų mažesni jų padariniai.

Natrio krovinį iš Rusijos į Lietuvą 1993 metais įvežė UAB "Joda". Vienas iš šios bendrovės akcininkų bei natrio savininkas yra S.Dautartas. Iš pradžių buvo tikimasi natrį parduoti į Šveicariją, tačiau to padaryti nepavyko, o savininkas, iš banko ėmęs paskolas, pinigų nebeturi.

Natris yra aktyvus metalas, kuris naudojamas chemijos pramonėje, branduolinėje energetikoje kaip katalizatorius.

Pavojingų atliekų utilizavimas brangiai kainuoja visose pasaulio šalyse. Šią aukso gyslą užčiuopė ir aferistai. Pasiėmę pinigus jie deklaruoja, kad chemikalus išvežė į užsienį, o iš tikrųjų laidoja čia pat šalyje.