Pirmadienį DELFI konferencijoje į skaitytojų klausimas atsakinėjęs A. Černiauskas tvirtino, kad prievartinės nemokamos atostogos valstybės įstaigose yra užslėptas darbo užmokesčio mažinimas.

„Mes esame kategoriškai prieš nemokamas atostogas. Ir mums keista, kaip valstybinėse įstaigose darbuotojai verčiami pažeidinėti įstatymus. Nėra nė viename įstatyme parašyta, kad darbuotojas turi eiti nemokamų atostogų, kai įstaiga negali jam sumokėti darbo užmokesčio. Patarčiau einant nemokamų atostogų, savo prašyme darbuotojams parašyti: „kadangi įstaiga negali mokėti darbo užmokesčio, tai prašau išleisti mane nemokamų atostogų“. Nemokamos atostogos yra užslėptas darbo užmokesčio mažinimas“, – tvirtino LPSK pirmininkas.

Jo teigimu, Nacionalinio susitarimo projekte profsąjungos siekiama įrašyti keturis pagrindinius susitarimus, tarp kurių būtų ir Vyriausybės pažadas nemažinti bazinio atlyginimo dydžio koeficientų, kurių priklauso valstybės tarnautojų ir kitų biudžetininkų atlyginimai.

Taip pat, anot jo, susitarime turėtų atsirasti nuostatos, kad jo galiojimo metu nedidės mokesčiai, be Trišalės tarybos pritarimo nebus keičiamas Darbo kodeksas ir kiti darbo santykius reglamentuojantys įstatymai. Be to, esą susitarime turėtų atsirasti darbdavių įsipareigojimas sąžiningai mokėti mokesčius ir darbo užmokestį.

Streikas arba Seimo nario atšaukimas

A. Černiauskas, klausiamas abejojančio skaitytojo, ar streikai gali išspręsti Lietuvos problemas ir tai, kad „Seimas vis tiek neatsižvelgia į žmonių prašymus“, tvirtino, kad streikų nereikėtų, jei būtų galimybė atšaukti Seimo narį iš pareigų.

„Jei būtų galimybė atšaukti Seimo narį, tai šią problemą būtų galima spręsti ne streikais, o Seimo narių atšaukimu ir naujų išrinkimu. Man atrodo, kad visuomenė jau dabar yra pribrendusi ir puikiai žino, kokius narius reikėtų atšaukti. Geriausia būtų, jei politikai patys suprastų“, – kalbėjo jis.