Pasitarti dėl Raseiniuose susidariusios situacijos ir jos priežasčių pas premjerą antradienį buvo iškviestas vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas bei Lietuvos policijos generalinis komisaras Vyrautas Grigaravičius.

"Kalbėjome kokių reikėtų pastangų, kad tokie reiškiniai nesikartotų mūsų visuomenėje, nepiktintų visuomenės", - po pasitarimo žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, pasitarime buvo kalbėta ir apie informacijos nutekėjimą iš policijos komisariatų, apie pareigūnų piktnaudžiavimą policijos pasitikėjimu ir informacijos perdavimą nusikalstamo pasaulio atstovams. "Priėjome išvados, kad reikia stiprinti komisariatuose esančias vidaus tyrimų tarnybas", - sakė premjeras.

"Be abejo kalbėjomės ir apie finansavimo reikalus - reikia pasinaudoti mūsų biudžetinėmis galimybėmis ir, tikslindami (antrojo šių metų pusmečio - BNS) biudžetą, pasiūlėme apie 20 milijonų policijai ir baudžiamųjų teisės aktų įgyvendinimo reikalams, galima pasinaudoti ir Europos Sąjungos skiriamomis lėšomis", - teigė A.Brazauskas.

Savo ruožtu, policijos vadovas V.Grigaravičius pripažino buvęs suklaidintas Raseinių policijos pateikiamos nusikaltimų išaiškinamumo statistikos.

"Iš vienos pusės Raseinių rajono policijos komisariatas (PK) lyg ir neblogai tiria užregistruotus nusikaltimus, tačiau iš kitos pusės kurį laiką lyg ir nematė tų faktų, kurie vyko - įvairių incidentų, įstatymo negerbimo, sąskaitų suvedinėjimo",- teigė V.Grigaravičius.

"Aš pasigendu puolamosios policijos taktikos, kuri turi būti kiekvienoje policijos įstaigoje. Turi būti nepakantumas bet kokiam tesės pažeidimui - ar tai būtų kelių eismo taisyklių pažeidimai, ar chuliganizmas", - sakė generalinis komisaras.

Jis teigė su premjeru kalbėjęs ir apie korupciją policijoje, kai "pareigūnai tarnauja ir valstybei, ir nusikaltėliams". Tuo tarpu vidaus reikalų ministras V.Bulovas sakė, jog policijos ir ministerijos funkcijas reikia atskirti.

"Operatyvinis darbas, operatyvinė kova - viskas yra policijos funkcijos, ministerija užsiima strategija, todėl man keista, kai klausiama, ką dabar ministras darys dėl Raseinių. Atsakau, kad ministras nieko nedarys, turi policija daryti", - pabrėžė ministras V.Bulovas.

Iš kart po pasitarimo su premjeru į Raseinius išvyko šalies policijos vadovas V.Grigaravičius. Jis teigė ketinąs susitikti ir išklausyti miesto gyventojus, ir policijos pareigūnus, o taip pat pasikalbėti su nuo komisariato vadovo pareigų nušalintu Aliumi Bakša.

"Kol vyksta ikiteisminis tyrimas dėl susidariusios situacijos mieste, ketiname į Raseinių rajono PK pasiųsti Policijos departamento psichologus - jie turi labai gerą metodiką, kuri padės mums pamatyti situaciją policijoje iš vidaus" - BNS sakė V.Grigaravičius.

Raseiniuose pastaruoju metu susidarė sudėtinga kriminogeninė situacija - raseiniškiai teigia, kad mieste jau keletą metų akiplėšiškai siautėja nusikaltėliai, o policija "stebi situaciją iš šalies" ir nėra pajėgi užtikrinti gyventojų saugumo.

Raseiniškiai kontroliuoti situaciją mieste ir kovoti su nusikaltėliais nusprendė patys ir nuo savaitgalio kiekvieną vakarą pradėjo budėti 10-15 vyrų, kurie patys kartais imasi su įstatymais prasilenkiančių veiksmų. Prieš savaitę Raseinių vyrai pagavo, nuogai išrengė ir surišę paliko gatvėje vieną numanomų nusikalstamos gaujos lyderių.

Reaguodama į tokią padėtį, Policijos departamento (PD) vadovybė nusprendė sustiprinti miesto policijos pareigūnų gretas, atsiųsdama į Raseinius policininkų iš kitų miestų bei Vidaus tarnybos 1-ojo pulko karių.

Į Raseinius komandiruotieji pareigūnai visą parą patruliuoja mieste ir aplinkiniuose miesteliuose. Vadovauti Raseinių rajono PK buvo laikinai paskirtas generalinio komisaro patarėjas Algirdas Stončaitis, kuris teigė neketinąs situacijos stebėti "iš šalies" ir apgyveno viename Raseinių viešbutyje.