"Jei savininkas nieko nepadaro, tai bus surašytas Administracinės teisės pažeidimų protokolas už privalomų nurodymų nevykdymą bei jis bus baudžiamas pinigine bauda", - BNS pirmadienį sakė Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Jis nenurodė, kokio dydžio bauda gali būti nubaustas pavojingo krovinio savininkas.

Gegužės vidury netoli Nemenčinės esančiame Pakryžės kaimelyje ugniagesiai, tikrindami nenaudojamas patalpas, aptiko daugiau nei 50 tonų labai aktyvaus metalo natrio. Gavusi bent lašą vandens, ši cheminė medžiaga sprogsta.

Vienoje iš apleistų patalpų buvo sukrautos 504 statinės, kai kurios iš šių 100 litrų talpos statinių buvo gerokai aprūdijusios. Ant sveikesnių dar buvo išlikusios etiketės - paaiškėjo, kad statinėse išfasuotas dar Sovietų Sąjungoje 1991 metais pagamintas natris.

Nustačius, kad pavojingo krovinio savininkas yra Stasys Dautartas, jam buvo duotas nurodymas iki birželio 10 dienos sutvarkyti natrio saugojimą taip, kad atitiktų keliamus reikalavimus. Natrio savininkas taip pat galėjo surasti pirkėją kroviniui bei tokiu būdu atsikratyti chemikalo.

Tačiau, kaip nurodė G.Markauskas, iki pirmadienio S.Dautarui nepavyko nei parduoti krovinio, nei sutvarkyti sandėlio, kad šis atitiktų cheminių medžiagų saugojimui keliamus reikalavimus.

Pareigūnas pripažino, jog nors natris šiuo metu ir nekelia pavojaus, jis ateityje turi būti išgabentas į sandėlį, kuris yra specialiai pritaikytas pavojingų cheminių medžiagų sandėliavimui.

BNS paklausus, kas apmokės už natrio krovinio pervežimą bei sandėliavimą, aplinkosaugininkas minėjo, kad "pervežimas turėtų būti už savininko piningus". G.Markauskas dar nežino, kada natris bus išvežtas iš Pakryžės kaimo fermos, kur yra dabar.

"Antradienį šaukiamas Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuris ir spręs, kaip toliau elgtis", - teigė G.Markauskas.

Jis taip pat nurodė, kad reaguodama į situaciją Aplinkos ministerija kreipėsi į Muitinės departamentą, jog ši pateiktų sąrašą sandėlių, kurie atitinka keliamus reikalavimus cheminių medžiagų sandėliavimui.

"Taip pat kreipėmės į Civilinės saugos departamentą, kurie tvarko pavojingų objektų registrą. Su jais kalbėjomės kokius įmonės turi sandėlius, kurie - pritaikyti chemikalų sandėliavimui. Artimiausiu metu turėtumėme gauti informaciją", - nurodė G.Markauskas.

Natrio krovinį iš Rusijos į Lietuvą 1993 metais įvežė UAB "Joda". Vienas iš šios bendrovės akcininkų bei natrio savininkas yra S.Dautartas. Iš pradžių buvo tikimasi natrį parduoti į Šveicariją, tačiau to padaryti nepavyko, o savininkas, iš banko ėmęs paskolas, pinigų nebeturi.

Natris - labai aktyvus metalas, kuris esant kontaktui su vandeniu sureaguoja staigiai ir sprogsta. Natris naudojamas chemijos pramonėje, branduolinėje energetikoje kaip katalizatorius.

Pavojingų atliekų utilizavimas brangiai kainuoja visose pasaulio šalyse. Šią aukso gyslą užčiuopė ir aferistai. Pasiėmę pinigus jie deklaruoja, kad chemikalus išvežė į užsienį, o iš tikrųjų laidoja čia pat šalyje.