"Nelaimė įvyko vasario pradžioje, tačiau iki šiol esu nedarbinga. Niekas nesumokėjo man jokios kompensacijos už sužalojimą - kaltų, atrodo, lyg ir nėra", - vakar "Lietuvos rytui" guodėsi Vilniaus grožio terapijos ir kosmetologijos centro plaukų priežiūros specialistė R.Vaickienė. Moteriai po sutrenkimo žirgų lenktynėse išsivystė smegenų edema (pabrinkimas).

Tuomet išvertęs iš vežimaičio sumaniusį palenktyniauti socialdemokratų lyderį, žirgas šuoliais nulėkė taku, kuriuo ėjo žiūrovai. Iš pradžių nevaldomas kinkinys užkliudė ir pervažiavo R.Vaickienės vyro Raimundo Vaickaus koją.

Vyras riktelėjo žmonai, kad ši trauktųsi, bet nelaimės nebuvo išvengta: R.Vaickienei buvo stipriai sutrenkta nugara ir pakaušis, o parkritus skilo kaukolės kaulas. Moteris buvo sužalota prieš greta stovėjusią greitosios pagalbos mašiną ir iš karto nuvežta į Utenos ligoninę.

Vaickų šeima su dviem dukromis dvylikamete Egle ir devynerių metų Giedre Sartų žirgų lenktynėse lankėsi pirmą kartą. "Labai norėjome pažiūrėti, kaip vadelioja A.Brazauskas", - sakė R.Vaickienė.

Susiklostė tradicija, kad savo prizą įteikęs vyriausiam lenktynių dalyviui, A.Brazauskas su žirgu Grogu apvažiuodavo garbės ratą. Prizą lenktynininkui politikas buvo įsteigęs prieš ketverius metus ir kiekvienais metais po varžybų pasivažinėdavo.

Šiais metais į žirgų kinkinius be vadeliotojo sėdo ne tik kadenciją baigęs Prezidentas, bet ir buvęs žemės ūkio ministras Eduardas Makelis.

Moteriai medikai tik praėjus savaitei po nelaimės sugalvojo atlikti kompiuterinę galvos tomografiją, todėl apie kaukolės skilimą sužinota tik tada, kai R.Vaickienę ėmė stipriai pykinti. Vilnietė ir dabar negali būti pasilenkusi bei ilgesniam laikui koncentruoti žvilgsnį, o jos darbe tai būtina.

R.Vaickienė tvirtina, kad nelaimingas atsitikimas įvyko organizatoriams neatskyrus žiūrovams skirtos vietos nuo hipodromo tako. Jos nuomone, kalti ir pramogauti linkę valdžios vyrai, neatsakingai sėdantys į vadeliotojų vietas ir rizikuojantys žiūrovų bei savo pačių saugumu.

Lietuvos arklių augintojų asociacijos prezidentas ir vyriausiasis Sartų lenktynių teisėjas Stanislovas Svetlauskas teigė, kad sumokėti R.Vaickienei kompensaciją už sužalojimą esama juridinių keblumų. Mat žirgų lenktynės nebuvo apdraustos. Iš karto po jų toje pat trasoje lenktyniavę automobiliai buvo apdrausti. A.Brazauskas šį su juo susijusį įvykį komentuoti "Lietuvos rytui" atsisakė.