Pranešama, kad siūloma pakeisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statusą – iš Vyriausybės įstaigos ji taptų įstaiga prie Žemės ūkio ministerijos.

Vyriausybė pritarė ir Žemės ūkio ministerijos siūlymui sujungti Valstybinę augalų apsaugos tarnybą, Valstybinę sėklų ir grūdų tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos ir Lietuvos valstybinį augalų veislių tyrimo centrą į Valstybinę augalininkystės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos. Naujai įsteigta tarnyba perims visas minėtų institucijų funkcijas, t.y. įgyvendins augalų sveikatingumo, augalų dauginamosios medžiagos kokybės užtikrinimo, sėklininkystės politiką, sudarys ir tvarkys Nacionalinį augalų veislių sąrašą, ir prisiims tolesnius jų įsipareigojimus.

Pagal tarptautinės kompanijos atlikto audito išvadas, šis optimizavimas leis sutaupyti apie 612 tūkst. litų 2010 metais, 4,3 mln. litų 2011 metais. Siekiant, kad reorganizuota institucija galėtų efektyviai funkcionuoti nuo 2010 m. balandžio 1 d., Vyriausybė siūlys Seimui pateiktus įstatymų projektus svarstyti skubos tvarka.

Vyriausybė taip pat nutarė teikti Seimui įstatymų projektus, kuriais būtų įgyvendintas Saulėlydžio komisijos siūlymas perduoti Ginklų fondo kontrolę Vidaus reikalų ministerijai. Iki šiol Ginklų fondas buvo pavaldus Vyriausybei. Tikimasi, kad pasinaudojus Vidaus reikalų ministerijos galimybėmis ir sukaupta patirtimi bei pasitelkus turimus žmogiškuosius išteklius, Ginklų fondo veikla – valstybės institucijų, juridinių ir fizinių asmenų aprūpinimas ginklais, specialiosiomis priemonėmis, informacijos apie ginklų ir sprogmenų rinkimas bei analizė – taps efektyvesnė. Be to, Ginklų fondui patikėta Lietuvos ginklų registro tvarkymo ir kontrolės funkcijos.

Vyriausybė posėdyje pritarė ir Susisiekimo ministerijos inicijuotam nutarimo projektui, kuriuo bus reorganizuojama Valstybinė vidaus vandenų laivybos inspekcija, prijungiant ją prie Lietuvos saugios laivybos administracijos. Tokiu būdu bus vykdoma bendra saugios laivybos Lietuvoje politika, nuosekliau rengiami teisės aktų projektai, taupiau naudojamos valstybės biudžeto lėšos. Įstaigų reorganizaciją numatoma atlikti iki 2010 m. kovo 31 dienos.

Vyriausybė taip pat priėmė nutarimą dėl Lietuvos policijos logistikos centro – nuo 2010 metų sausio 1 d. jis bus prijungtas prie Policijos departamento. Taip siekiama užtikrinti skaidrų finansinių lėšų panaudojimą, efektyvesnį darbo planavimą ir organizavimą. Policijos departamentas nuo kitų metų pradžios vykdys centralizuotą policijos materialinį ir techninį aprūpinimą, atliks viešuosius pirkimus, organizuos statybos ir remonto darbus.