DELFI kalbinti atleidžiami pensinio amžiaus darbuotojai neliūdėjo, tačiau gailėjo tų, kurie netekę darbo atsidūrė tragiškoje situacijoje.

Nors pirmame aukšte įsikūrusio interesantų aptarnavimo skyriaus darbuotojai vilkėjo uniforminius tamsiai mėlynus švarkus, po jais slėpėsi tamsios palaidinės. Tamsiais drabužiais vilkėjo ir nemažai kitų skyrių tarnautojų. Akcijoje dalyvavę vyrai pasipuošė tamsiais kostiumais ir juodais marškiniais.

„Šiandien solidarumo diena su kolegomis, jau rytoj išmetami iš darbo“, - aiškino savivaldybės administracijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šalūga. D. Šalūgos teigimu, dešimtys atleidžiamų darbuotojų su advokatais konsultuojasi dėl kreipimosi į teismą.

„Nuotaikos iš esmės liūdnos. Žmonės turėjo darbus, sąžiningai dirbo – dirbau savivaldybėje 14 metų, daug tokių pažįstu“, - DELFI sakė interesantų aptarnavimo skyriuje dirbanti Laima Irena Benediktavičienė. Pati atleidžiama dėl pensinio amžiaus, L. Benediktavičienė pritarė, kad pensininkams išeiti iš darbo jau laikas.

„Kas šioje situacijoje blogai – interesantų aptarnavimo skyrių mažina per pusę. Mūsų krūviai buvo dideli – bendravimas su klientais, dokumentų parodymas. Specialistų liks per pusę mažiau – vadinasi, likusiems darbuotojams teks dvigubas darbo krūvis. O pinigai tai mažesni“, - kalbėjo savivaldybėje paskutinę dieną dirbanti specialistė.

Pasak jos, gaila liekančių, kuriems dirbti bus labai sunku. „Aš dabar ilsėsiuosi, nes gausiu pensiją, kad ir sumažintą. O paskui, jeigu norėsiu, ieškosiu darbo. Kompiuteriu dirbu gerai, esu pajėgi, dar sveika, galva dirba gerai, be to, turiu du užaugintus vaikus – iš bado numirti neleis“, - neliūdėjo pašnekovė.

Visgi ji pastebi, kad yra išeinančių, kurių šeimose kritinė situacija. „Yra daug neteisybės. Manau, nebuvo žiūrima į asmenybes – žiūrima į skaičius. Pasakysiu tiesiai – ir į pažintis“, - kalbėjo L. Benediktavičienė. Tačiau, pasak jos, atleidimo procedūra atlikta pagal Darbo kodeksą.

Sutinka užleisti vietą kitiems

„Savivaldybėje dirbau 23 metus. Jau treti metai kaip pensijoje – laikas pasitraukti. Atleidimas buvo tikėtas. Nieko baisaus – yra daug žmonių, baigusių magistro studijas ir neturinčių darbo. Labai daug jaunimo. Manau, atėjo laikas užleisti vietą kitiems“, - DELFI sakė trečiadienį atleidžiama Miesto plėtros departamente dirbanti architektė Natalija Bubelienė.

B. Bubelienė džiaugėsi gavusi pasiūlymą dirbti turizmo įmonėje. „Esu labai laiminga – skrisiu į Majamį“, - sakė ji. Tačiau pašnekovė pripažino, kad ne visų atleidžiamųjų nuotaikos linksmos, mat kai kurių situacija tragiška. „Yra žmonių, turinčių vaikų, tačiau netenkančių darbo ir nematančių, kur jį rasti“, - teigė N. Bubelienė, pastebėjusi, kad trečiadienį juodai apsirengė daug kolegų.

Kaip DELFI jau rašė, nuo spalio 1 d. savivaldybėje daugiau kaip 200 darbuotojų bus atleista vykdant administracijos struktūros reformą. Iki šiol savivaldybėje buvo 942 etatai, po reorganizacijos jų liks 710.

Miesto valdžia sako, kad po reformos savivaldybė dirbs geriau, o nuo kitų metų bus sutaupomi milijonai. Profsąjunga tikina, kad reorganizacija naudos neatneš, o atleistieji taps dar viena socialine grupe, kuriai teks mokėti pašalpas iš valstybės biudžeto.