Gėrė brendį

Į uostamiestį krašto apsaugos ministras L.Linkevičius atvyko sraigtasparniu “Mi-8”. Valanda skrydžio šiuo sraigtasparniu kainuoja apie du tūkstančius litų.

Su krašto apsaugos sistemos vadovybe ministras lankėsi Klaipėdos apskrityje dislokuotuose kariniuose daliniuose, susitiko su apskrities, miesto vadovais. Pasak ministro, tai yra paprasčiausias darbo vizitas, kurio metu buvo apžiūrėtas Pirmasis paieškos ir gelbėjimo postas Nemirsetoje, aplankyta Klaipėdos kruizinių laivų terminalo krantinė, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas, Karinių jūrų pajėgų arsenalas, Vakarų karinės apygardos Kairių poligonas.

Restorane “Šikšnosparnio lizdas” buvo patiekti pietūs, kuriuose dalyvavo kviestiniai svečiai: kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, viceministras Jonas Gečas, ministerijos sekretorius Valdemaras Sarapinas, Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, Klaipėdos apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, Valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas, Gynybos štabo viršininkas Vitalijus Vaikšnoras, Karinių jūrų pajėgų vadas Kęstutis Macijauskas, Seimo narys Egidijus Skarbalius ir kiti - apie dvidešimt žmonių.

Jie valgė veršienos salotas, keptą otą, vaišinosi kava su pyragėliais, taip pat ištuštino kelis butelius vyno ir brendžio. Redakcijos žiniomis, visa tai kainavo apie pusantro tūkstančio litų.

Lankytojų neįleido

Dieną, kai Klaipėdoje lankėsi krašto apsaugos sistemos vadovybė, į restoraną lankytojai buvo įleidžiami tik nuo dvyliktos valandos. Panorėję užeiti anksčiau jie buvo išprašyti lauk, paaiškinus, kad jie nėra tokie svarbūs kaip ministras.

“Bet mes tik norėjome išgerti arbatos”, - bandė įsiprašyti į vidų klientai.

“Kas ta jūsų arbata prieš ministrą? Esate dar per maži žmonės, kad greta ministro gertumėte arbatą”, - atšovė vienas restorano darbuotojas.

Valgančius svečius pavyko užfiksuoti dienraščio fotografui. Pamatęs, kad juos fotografuoja, vienas Seimo narys pasiūlė fotografą pagauti ir atvesti pas juos.

Valgys ir toliau

Vizito metu L.Linkevičius vis kalbėjo, kad Karinių jūrų pajėgų arsenalo sandėlių, kuriuose įvyko plačiai nuskambėjusi vagystė, apsaugai labai reikia pinigų. Taip pat esą reikėtų papildomų lėšų įsigyti dar geresnės gelbėjimo operacijoms jūroje vykdyti reikalingos technikos.

“Kiti įsivaizduoja, kad mes turime labai daug pinigų, bet jų per daug nėra”, - tikino krašto apsaugos ministras.

Paklaustas, kas finansavo šį vizitą, ministras sutriko, po to juokdamasis pasiteiravo: “Kokio vizito? Šito vizito? Apie kokias išlaidas jūs kalbate?”

Žurnalistė: “Kas finansavo atskridimą ir pietus?”

Ministras: “Mes patys organizuojame šį vizitą, ir tai yra mūsų išlaidos. Jei kalbėtume apie skrydžius iš Vilniaus į Klaipėdą ir atgal, turiu pasakyti, kad lakūnai privalo išskraidyti tam tikrą valandų skaičių. Mokymosi tikslais jiems reikia atlikti įvairius maršrutus, pavyzdžiui, iš Panevėžio į Kauną, iš Kauno į Vilnių ir taip toliau. O šis vizitas - kaip ir visi kiti. Norėčiau paklausti, kas finansavo jūsų atėjimą čia, prie savivaldybės?”

Žurnalistei atsakius, kad niekas, toks jos darbas, L.Linkevičius atšovė: “Mano taip pat toks darbas. Aš privalau lankyti karinius dalinius ir aš juos lankysiu ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose miestuose”.