Anksti ryte atlikę kratą Savivaldybės darbuotojo namuose jie M.Buzį atlydėjo ir į darbą.

Apie porą valandų užtrukę skyriaus vedėjo darbo kabinete pareigūnai išsinešė du maišus ikiteisminiam tyrimui reikalingų dokumentų. STT pareigūnai dokumentų ieškojo ir Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus kabinete.

M.Buzys sulaikytas dviem paroms.

Valdininkas įtariamas už kyšį vienai uždarajai akcinei bendrovei sudaręs išskirtines sąlygas laimėti kai kuriuos Savivaldybės organizuotus viešųjų pirkimų konkursus statybos ir remonto darbams atlikti.

Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka patvirtino, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas susijęs su 2008–2009 m. renovuotomis mokyklomis ir lopšeliais-darželiais.

Dabar Panevėžyje renovuojamos aštuonios švietimo įstaigos. Joms atnaujinti iš Europos Sąjungos paramos fondų skirta 13,61 mln. Lt, Švietimo ir mokslo ministerija atseikėjo 540 tūkst. Lt, 1,85 mln. Lt skyrė pati Savivaldybė.

Konkursus švietimo įstaigoms renovuoti laimėjo trys organizacijos: Panevėžio statybos trestas (PST), „Kriautė“ ir „Ortitas“. Daugiausia užsakymų laimėjo PST. Jam atiteko renovuoti Skaistakalnio pagrindinę mokyklą ir keturis lopšelius-darželius.

M.Buzio vadovaujamas skyrius rengdavo viešųjų pirkimų konkursų statybos darbams atlikti sąlygas. Jomis remdamasis konkursus skelbdavo Viešųjų pirkimų skyrius.
M.Buzys Savivaldybėje dirbti pradėjo nuo 1998-ųjų. Ėjęs Miesto ūkio skyriaus Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiojo specialisto pareigas prieš porą metų įsteigus Statybos ir statinių priežiūros skyrių paskirtas jo vedėju.

Mušė kainas

Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einanti pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė apie STT vizitą teigia sužinojusi kelios minutės po aštuonių, kai atvykę pareigūnai paprašė skirti administracijos darbuotoją kratai stebėti.

„Man buvo šokas. Nustebau. Paskui pagalvojau, kad organizuojami viešieji pirkimai, konkursuose daug dalyvių. Gal čia lietuviškas pavydas suveikė?“ – J.Gaidžiūnaitė negalėjo patikėti pavaldiniui kritusiais įtarimais.

Nors viešųjų pirkimų konkursai derinami su aukštesne instancija – Viešųjų pirkimų tarnyba Vilniuje, tačiau visa atsakomybė už jų skaidrumą tenka perkančiajai organizacijai.

Pavaduotoja negalėjo patikėti, kad M.Buziui kritę įtarimai susiję su švietimo įstaigų renovacija.

„Man labai sunku daryti tokią prielaidą žinant, kaip tie konkursai sumažino statybos darbų kainas. O paskui ir kilo PST problemų dėl lopšelių-darželių renovacijos, nes bankrutavo langus turėjęs sudėti jų samdytas subrangovas. Visuose darželiuose, kur PST dirba, langai pradėti dėti tik šią savaitę, nors tą reikėjo padaryti anksčiau“, – svarstė pavaduotoja.

Konkursai – dėl akių

Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro Justino Pupkos teigimu, jau vien tik per šį mėnesį nustatyti faktai rodo, kad vykdant viešuosius pirkimus klesti korupcija.
„Galima konstatuoti, kad viešųjų pirkimų konkursai organizuojami tik dėl akių, jie dažnai yra fiktyvūs, vyksta vadinamieji juodieji susitarimai – užkulisiniai sandoriai už atlygį tarp rangovų ir užsakovų“, – teigė J.Pupka.

Pasak jo, tokiuose konkursuose pralaimi sąžiningi dalyviai, nes užsakymai atitenka korumpuotam verslininkui.

„Taip atsitinka ne tik dėl nesąžiningų pareigūnų savanaudiškumo, bet ir dėl valstybinių įstaigų atsakingų asmenų reikiamos kontrolės nebuvimo. Tokia situacija verčia rimtai susimąstyti apie korupcijos keliamą grėsmę. Ypač dabar, kai valstybė ir taip turi sunkiai sprendžiamų ekonominių sunkumų“, – mano vyriausiasis prokuroras.
Vos per rugsėjį Panevėžio apygardos prokuratūra pradėjo tris ikiteisminius tyrimus po to, kai STT Panevėžio valdybos pareigūnai gavo pareiškimus dėl įtarimų korupcija.
Prieš dvi savaites areštinės grotos užsivėrė piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamiems Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui Algirdui Samui ir jo kolegai – Logistikos skyriaus viršininkui Jonui Breskui.

A.Samas pareigūnams prisipažino paėmęs 8 tūkst. Lt kyšį. Keletą dienų areštinėje praleidę pareigūnai išleisti už rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Be to, abu sumokėjo po 10 tūkst. Lt užstatą.

Dvidešimt parų už grotų praleis „Lavijos“ statybų bendrovės direktorius Algimantas Katkus. Jo vadovaujama įmonė laimėjo viešuosius konkursus Panevėžio apskrities VPK remonto darbams atlikti.

Prieš porą dienų įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo bei kyšininkavimo pareikšti ir Rokiškio pirminės sveikatos priežiūros centro dviem vadovams. Vienas jų per apklausą taip pat prisipažino paėmęs 10 tūkst. Lt kyšį.

Savivaldybe nepasitiki

Mindaugas Čipinys, Miesto savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjas

Nuo metų pradžios Savivaldybė sulaukė dešimt panevėžiečių skundų dėl valdininkų darbo, tačiau nė vienas iš jų nepasitvirtino.

Gal verslininkai mumis nepasitiki, gal nemano, kad Savivaldybė savo jėgomis gali ištirti piktnaudžiavimo tarnyba atvejus. M.Buzio vadovaujamo skyriaus veikla tiesiogiai susijusi su verslu, todėl verslininkai tiesiogiai ir kreipėsi į aukštesnę instanciją. Jei tokį skundą mes būtume gavę, irgi jį būtume persiuntę STT.

Praėjusiais metais korupcijos prevencijos programai iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 30 tūkst. Lt, šiemet – 10 tūkst. Lt.

Už Europos Sąjungos paramą valstybės tarnautojams organizuoti kursai korupcijos prevencijos tematika, Savivaldybės darbuotojai privalo raštiškai patvirtinti, kad yra susipažinę su elgesio taisyklėmis.

Aišku, svarbiausia sąžinė. Prie kiekvieno darbuotojo prižiūrėtojo nepastatysime. Kiek tada bus tų stovinčiųjų ir kiek dirbančiųjų.

Valdininkų teisinės odisėjos

Prieš dvejus metus į teisėsaugos akiratį pateko aktyviai politikoje dalyvavęs buvęs miesto Tarybos narys, Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus statinių naudojimo priežiūros inžinierius Vytautas Steponas Buterlevičius. Panevėžio moterų rankinio klubo „Kova“ prezidento pareigas ėjęs 69-erių V.S.Buterlevičius kaltinamas didelės vertės turto pasisavinimu, turto iššvaistymu, apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir piktnaudžiavimu. V.S.Buterlevičius per rankinio klubą galėjo „išplauti“ 932,5 tūkst. Lt.

Kaltinamoji šioje byloje yra ir Panevėžio savivaldybės Teisės skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Noreikienė.

2007-ųjų gruodį STT pareigūnai iš darbo kabineto išsivedė Savivaldybei pavaldaus „Gintarėlio“ lopšelio-darželio direktorę, V.S.Buterlevičiaus dukrą Vitaliją Buterlevičiūtę. Svetimo turto pasisavinimu, piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu kaltintai švietimo įstaigos darbuotojai teismas skyrė 2600 Lt baudą bei atėmė teisę pustrečių metų dirbti valstybės tarnyboje. Šį sprendimą V.Buterlevičiūtė apskundė.

Praėjusių metų lapkritį STT pareigūnų buvo sulaikytas miesto Tarybos narys, tuometis Panevėžio specialiosios mokyklos direktorius Visvaldas Matkevičius. Kyšio ėmimu įtariamas politikas dabar vadovauja Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmams.

2006 m. spalį STT pareigūnų dėmesio sulaukė šiuo metu nebeegzistuojančios Savivaldybės įmonės „Panevėžio planas“ direktorius Ričardas Dobrovolskis. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl kyšininkavimo.