Medikų profesinė sąjunga 12-13 val. piketuos priešais Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), o Ikiteisminio tyrimo įstaigų bei Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos tuo pačiu metu protestuos prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM). Pabaigę savo piketą, medikai patrauks prie VRM paremti protestuojančių pareigūnų.

14 val. Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga apguls Švietimo ir mokslo ministeriją. Tai ilgiausias iš visų ketvirtadienį numatomų piketų - jis truks iki 17 val.

14.45 val. prie Lietuvos medicinos bibliotekos prasidės Jungtinės profesinės sąjungos eisena. Profesinės sąjungos nariai žygiuos iki Kultūros ministerijos, kur ketina surengti apie valandą truksiantį piketą.

Sostinės savivaldybės administracija jau išdavė leidimus viešiems keturiems protestams, nors beveik tuo pačiu metu vyksiantys piketai gerokai apsunkins policijos pareigūnų darbą užtikrinant tvarką per renginius.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas teigė, kad statutiniai pareigūnai savo veiksmų su kitais spalio 1-osios piketuotojais nederino.

"Patys nustebome. Apie kitus protestus sužinojome tik tada, kai kreipėmės gauti leidimą", - pasakojo T.Vaitkunskas.

Pareigūnai šiuo metu baigia derinti rezoliuciją, kurią ketina ketvirtadienį įteikti ministrui. Pagrindiniai dokumento reikalavimai susiję su finansais: mažų mažiausia nemažinti ir taip apkarpytų pareigūnų algų, peržiūrėti vidaus reikalų sistemą, atsikratant nereikalingų funkcijų ir įstaigų, ir t.t.

SAM vadovybei ketvirtadienis bus tikrai nelengvas. Mat, kaip teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, medikai ne juokais pasipiktinę permainomis.

"Realiai yra taip, kad finansavimas nepadidintas, bet gydytojai turės ilgiau būti darbo vietose, o priimti ligonių nebus iš ko. Tvarka labai ydinga. Gydytojas turės būti darbo vietoje, bet dėl finansavimo negalės priimti ligonių ir už tai gauti darbo užmokesčio", - aiškino A.Černiauskas.

profesinė sąjunga ir Jungtinė profesinė sąjunga - vieninteliai savo veiksmus derinę piketų organizatoriai. Kaip teigė Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas, ketvirtadienis bus tik apšilimas prieš kur kas rimtesnius protestus.

"Lietuvos apskričių ir savivaldybių darbuotojų profesinėse sąjungose jau pradėtas balsavimas dėl streiko. Kitos profesinės sąjungos taip pat svarsto tokias galimybes. Tai tik pradžia. Laikas streikuoti dar nepribrendo, bet procesas jau pradėtas, ir mes nejuokaujame", - sakė A.Dambrauskas.

Pasak jo, profesinės sąjungos ruošiasi masiniams streikams. Esą pirmieji gali būti organizuojami po poros mėnesių, o pavasarį galimas ir visuotinio streiko organizavimas.