Su L.Poliakaite, dabar jau buvusio Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininko Stanislovo Poliako dukra, pernai sausį buvo pasirašyta neterminuota nuomos sutartis.

Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos vyriausioji specialistė už šį 54 kvadratinių metrų ploto butą 2001 metais statytame name Policijos departamentui moka mažiau nei 100 litų per mėnesį. Likusią sumą dengia tas pats departamentas iš specialistei skirtų nuompinigių.

Tiesa, skirtingai nei anksčiau bute kartais nakvojęs V.Grigaravičius, L.Poliakaitė pati susimoka komunalinius mokesčius.

Kodėl šis butas atiteko būtent L.Poliakaitei, departamente net neinančiai aukštų pareigų, generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis atsakyti negalėjo. "To nežinau, bet tiesą sakant, nieko stebėtino nematau. Butas nėra didelis, L.Poliakaitė eilėje seniai stovėjo, ji kaip darbuotoja charakterizuojama tikrai teigiamai, tik teigiamai", - sakė A.Stončaitis.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generalinis inspektorius Julius Jasaitis tvirtina priešingai. Daugiau nei prieš metus, tiriant gautą skundą, nustatyta, kad šis butas L.Poliakaitei buvo suteiktas pažeidžiant eiliškumą. "Ji turėjo teisę į tarnybinį butą, bet jį gavo nesilaikant eilės", - kalbėjo J.Jasaitis.

Generalinio inspektoriaus raštas apie rastus pažeidimus pernai rugpjūčio 29 d. buvo išsiųstas nuo tų pačių metų sausio 14 d. generalinio komisaro pareigas einančiam Vizgirdui Telyčėnui, tačiau L.Poliakaitė kaip gyveno tame bute, taip ir gyvena.

Dviejų kambarių butą K.Borutos gatvėje Policijos departamentas įrengė 2002 metais. Tam panaudotos Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos programos lėšos. Taigi butas turėjo būti naudojamas apgyvendinti policijos saugomiems liudytojams ir nukentėjusiems nuo nusikaltėlių.

Tačiau, kai paaiškėjo, kiek kainavo šio buto remontas ir kiek jam visko nupirkta, dėl to buvo suabejota. VRM atliekant patikrinimą, paaiškėjo, kad kostiumų stovas kainavo beveik 500 litų, sofa-lova - 6 tūkst. litų, dvi lovos - 5 ir 7,3 tūkst. litų, relaksacinė poligrafo kėdė - 5,7 tūkst. litų, toršeras -1,7 tūkst. litų, šiukšlių dėžė - 250 litų, lovatiesė - 1,5 tūkst. litų, treniruoklis - 3,7 tūkst. litų.

Apskaičiuota, kad įrengti butą iš viso kainavo apie 190 tūkst. litų (iš jų vien baldams - apie 40 tūkst. litų), tai yra tris kartus brangiau, nei 2001 metais, sumokant 60 tūkst. litų, buvo įsigytas pats butas.

Prieš daugiau nei metus atliekant tyrimą buvo nustatyta, kad butas niekada nebuvo panaudotas pagal Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos programą. Nuo jo eksploatacijos pradžios buto raktus turėjo vienintelis žmogus - V.Grigaravičius.