"Pagal (apskričių reformos - BNS) planą yra nurodyta, kad Vyriausybės institucijoms turėtų pereiti tos įstaigos, kurios vykdo funkcijas platesniu nei rajonų mastu, tai yra tam tikros gydymo įstaigos, vaikų namai. (...) Bet keista, kad Vilniaus ir Šalčininkų švietimo įstaigas ketinama perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai", - penktadienį per spaudos konferenciją Seime teigė J.Narkevičius.

Parlamentaru teigimu, švietimo įstaigos turėtų būti perduotos savivaldybių kompetencijai.

"Tai nepasitikėjimas rajono išrinkta valdžia (...) Čia ne tik tautinių mažumų teisių pažeidinėjimas, bei ir savivaldybės institucijų diskriminavimas", - piktinosi politikas.

J.Narkevičiaus teigimu, dėl to ketinama kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir premjerą Andrių Kubilių.
Politikas BNS teigė, kad švietimu iki apskričių reformos rūpinosi ir apskričių viršininkai, ir savivaldybės institucijoms, taigi, jo nuomone, po to, kai bus panaikinta apskrities viršininko institucija, švietimo įstaigų koordinavimas turėtų pereiti savivaldybėms.

"Tai ne šiaip gatvių užrašų keitimas, tai sistemos, kuri prieštarauja demokratijos principams, kūrimas", - pareiškė Lenkų rinkimų akcijos atstovas.

Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose gyventojų daugumą sudaro etniniai lenkai.