Pastebima daugiau atvejų, kuomet laisvės atėmimo įstaigose kalintys asmenys naudojasi vaikais kaip priemone siekdami lygtinai išeiti į laisvę - tokia išvada pateikiama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime spaudai.

Tarnybos duomenimis, per beveik devynis šių metų mėnesius užregistruoti 22 atvejai, kai atliekantys bausmę tėvai prašyme nurodė neteisingą savo vaikų skaičių. 2008 metais tokių atvejų būta 14, 2007 metais - 18.

Dažniausiai nuteistieji nurodo mažiau atžalų nei yra iš tikrųjų.

"Teikdami laisvės atėmimo įstaigoms informaciją apie nuteistųjų, besikreipiančių į teismą dėl jų lygtinio paleidimo, pastebėjome, kad dažnėja atvejų, kai bausmę atliekantys tėvai neretai net nežino tikslaus atžalų skaičiaus, jų gimimo datos, gyvenamosios vietos ir panašiai," - pranešime spaudai cituojama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė. Pasak jos, dažnai "pamirštami" vaikai iš ankstesnių santuokų ar gimę gyvenant su pirmosiomis sugyventinėmis.

Nuteistieji ignoruoja atžalas dar ir dėl to, kad paaiškėja, jog jie smurtavo šeimose, nesirūpino vaikų ugdymu ir auklėjimu, nerėmė materialiai.

Pastaraisiais metais taip pat daugėja asmenų, kurie tampa tėvais (pripažįsta tėvystę) jau atlikdami bausmę įkalinimo įstaigose. Per devynis šių metų mėnesius tokių atvejų užregistruota 20 (2008 metais buvo 19 atvejų, 2007-aisiais - 26).

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba šiuo metu susirašinėja su 13 laisvės atėmimo įstaigų dėl asmenų, turinčių vaikų iki 7 metų arba du ir daugiau nepilnamečių vaikų (jei jiems neapribota tėvų valdžia), ir asmenų, pripažinusių tėvystę ar įvaikinusių, lygtinio paleidimo iš pataisos namų. Šiuo metu nagrinėjami 36 nuteistųjų prašymai dėl lygtinio paleidimo iš pataisos namų.

Nagrinėjant minėtus prašymus pastebima, kad vėl daugėja nuteistųjų (lyginant su 2007 metais), kurių šeimos įrašytos į savivaldybių socialinės rizikos šeimų, auginančių nepilnamečius vaikus, apskaitą. Savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybų skyrių duomenimis, šiemet tokių šeimų jau buvo 31, 2008-aisiais metais - 49, 2007-aisiais - 13.)