Panevėžio apylinkės teismas abiem įtariamiesiems pakeitė kardomąją priemonę – suėmimą.
Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys „Panevėžio balsui“ patvirtino, kad kardomoji priemonė į įtartinus viešuosius pirkimus įsivėlusiems A.Samui buvo pakeista vakar, J.Breskui – diena anksčiau.

„Įtariamiesiems paskirta sumokėti užstatą po dešimt tūkstančių litų, – patikslino prokuroras. – Abu turi pasirašyti rašytinius pasižadėjimus niekur neišvykti. Be to, šešiems mėnesiams jie nušalinti nuo pareigų VPK ir abiem apribota teisė į nuosavybę.“

Kada gali būti dar kartą pakeistos kardomosios priemonės A.Samui ir J.Breskui, prokuroras pasakyti negalėjo. Jis sakė negalįs atskleisti ir kokie pasikeitimai ikiteisminiame tyrime padarė įtakos tokiam sprendimui. „Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, kas bus ateityje, informuoti negaliu“, – apibendrino R.Vagrys.

Verslininkas liko už grotų

Specialiųjų tyrimų tarnybos rugsėjo 15-ąją sulaikyti VPK darbuotojai buvo ne vieninteliai, patekę į STT pareigūnų akiratį. Į areštinę tada pateko ir VPK skelbtus viešųjų pirkimų konkursus laimėjusios Panevėžio bendrovės „Lavija“ direktorius Algirdas Katkus. Jo vadovaujama bendrovė pernai metais atliko remonto darbus Panevėžio VPK Kelių policijos biure, Eismo klasės patalpose bei remontavo budėtojų dalies patalpas.

STT pareigūnai, susidomėję neskaidriai organizuotais viešųjų pirkimų konkursais ir galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi Panevėžio apskrities VPK, kratas atliko ne tik A.Samo, J.Breskaus darbo kabinetuose bei namuose, bet ir bendrovėje „Lavija“.

„Lavijos“ direktoriui A.Katkui kardomoji priemonė nebuvo pakeista. Jam paliktas galioti rugsėjo 16 dieną teismo priimtas sprendimas – suėmimas 20 parų. Taigi areštinėje verslininkui teks praleisti dar 13 parų. Jam, kaip kitiems dviem įtariamiesiems, pareikšti tie patys įtarimai – piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimas.

Įtariami siekę naudos

Valstybinėse įstaigose viešieji pirkimai dėl remonto darbų ir prekių įsigijimo vykdomi konkursų būdu. Buvo gauta informacija apie neskaidrų viešųjų pirkimų organizavimą Panevėžio apskrities VPK. Surinkti duomenys paakino pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo siekiant turtinės ir kitokios asmeninės naudos ir padarant žalą valstybei. Už viešųjų pirkimų konkursus Panevėžio VPK atsakingi buvo viršininko pavaduotojas A.Samas ir Logistikos skyriaus vedėjas J.Breskus.

PB rašė, kad ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų Panevėžio apskrities VPK atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, Panevėžio apygardos ONKT skyriaus prokurorai ir Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnai. Grupės vadovu paskirtas Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras R.Vagrys.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją